Ecco Le Marche

Wanneer je een rondje rijdt rond het centrum van Cupramontana, kan je er niet naast kijken, dit gebouw valt voornamelijk op door zijn imposante afmetingen. In 1751 opende het nieuwe Santa Catarina klooster, ontworpen door architect Arcangelo Vici, zijn deuren.

Begin 1800 verlieten de Clarissen op bevel van Napoleon hun klooster om er in 1820 terug te keren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende een deel van het gebouw als militair hospitaal. Doordat ze in aantal verminderden fusioneerden de zusters Clarissen in 1927 met de Missionaris orde van de Franciscanessen.Na de tweede wereldoorlog zorgden ze voor opvang van weesmeisjes of voor meisjes wiens ouders tijdelijk in het buitenland werkten. Bovendien startten ze een kleuterschool en kinderkribbe. Heel veel Cuprensers brachten hun kleutertijd bij de nonnen door. Het einde van het Santa Catarina klooster kondigde zich in 2015 aan, toen de laatste 3 nonnen naar een rustoord voor religieuzen vertrokken.

De begane grond herbergde voortaan het MIG, het internationale wijnetikettenmuseum, het VVV en de enoteca. De eerste verdieping bleef zoals de voorbijgaande jaren de ruimte voor de kinderkribbe en de kleuterschool, maar wat met de bovenste verdiepingen die bij de laatste restauratie nog niet voltooid geraakten?

Het toeval hielp een hand in de zoektocht naar een nieuwe bestemming …de Archeoclub van Cupramontana ( een soort heemkundige kring) waarvan ik ook actief lid ben, ontdekte toevallig onbekende partituren van de muziekmeester en componist Niccolò Bonanni, ooit leraar van de componist Spontini geweest. Die partituren werden bewerkt om voor het eerst te worden opgevoerd. Door deze contacten ontstond vervolgens het idee voor de oprichting van de Accademia Erard, ” la Marca harmonica.” Hierdoor zou Cupramontana wellicht weer haar belangrijke positie hernemen in de muziekwereld, zoals ze dat ooit in de 18 de eeuw bezat !

Op 20/06/2021 was het zover, de muziekacademie werd boven het doopvont gehouden in de kerk van het voormalige klooster.

Tijdens de verschillende toespraken onthulde men de toekomstige functie van deze Accademia Erard. Een unicum voor Midden- Italië, de eerste muziekacademie voor barokke en klassieke muziek gefocust op Marchigiaanse componisten, van wie de werken soms zelf nooit opgevoerd werden.

De naam Erard verwijst naar de Franse vrouw Celeste Erard, dochter van een beroemde Franse familie die piano’s en harpen produceerde. Zij was de echtgenote van Gaspare Spontini(1774-1851), een componist vermaard aan het hof van Napoleon en het hof in Berlijn van Frederik-Willem III. Op het einde van zijn leven keerde hij terug naar zijn geboortedorp Maiolati Spontini, gelegen naast Cupramontana.

De muziekacademie vertrouwde zichzelf 3 taken toe:

  1. een onderzoekscentrum i.v.m. de partituren van Marchigiaanse componisten die nooit uitgevoerd werden, research, opsporen, archiveren, transcriptie, in publiek vertonen en op plaat brengen.
  2. Concerten waarbij men antieke instrumenten gebruikt. Of de originele of tijdsgetrouw nagemaakt.
  3. Het restaureren en construeren van oude muziekinstrumenten o.l.v. de luitschool van Maestro Giuseppe Quagliano die jarenlange ervaring bezit in deze materie.

Men zal samenwerken met de gemeente Cupramontana en met Astral Music, een muziekacademie ervaren in nationale en internationale consultancy, management, organisatie van concerten, optredens en in muziekonderwijs . Hun zetel bevindt zich in le Marche in Castelplanio maar ze zijn tevens vertegenwoordigd in Rome, Milaan, Londen, Doha (Qatar) en Nur-Sultan (Kazachstan)

Na de toespraken genoten we van verschillende voortreffelijke optredens:

Gelukkig hoeven we niet te wachten op de definitieve vestiging van de Accademia Erard om reeds te genieten van hun muzikale kunde:
4 concerten: 25/7-13/8-23/8-4/9 op de binnenplaats van het voormalige San Lorenzo klooster te Cupramontana telkens om 21 uur.
1 concert : 24/8 in het nieuwe theater Concordia van Cupramontana.
1 concert: 4/9 op de piazzetta van Poggio Cupro. (deelgemeente van Cupramontana)


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *