La Morra is een oud vingerspel, vergelijkbaar met steen-papier-schaar, dat al meer dan 3000 jaar in het hele Middellandse Zeegebied wordt gespeeld.
Het is nog steeds erg populair in Italië en zeker in onze regio Marche. Geen wonder: de eerste schriftelijke vermelding van het spel in Italië dateert uit 1324 en komt uit Esanatoglia in de provincie Macerata.
Elke ontdekt La Morra op het truffelfestival in Sant’Angelo in Vado.
Elke en Otto waren op een truffelfestival in Sant’Angelo in Vado in het noorden van de Marche. Terwijl ze langs de kraampjes in de oude stad slenterden, hoorden ze in de verte luid geschreeuw dat van buiten een bar leek te komen.
Wat is daar aan de hand? Een bargevecht hadden ze nog nooit meegemaakt in onze idyllische Marche! Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze een menigte mannen, waarvan sommigen gewelddadig tegen elkaar schreeuwden. Anderen, die het geheel aandachtig gadesloegen, stonden in een kring om hen heen, alsook één persoon die aantekeningen maakte op een klembord.
Een plaatselijke bewoner legde ons uit dat het een toernooi was van het eeuwenoude spel La Morra; inderdaad, de hoofdrolspelers hielden ieder één hand achter de rug en lieten met de andere snel achter elkaar enkele vingers zien en riepen luid cijfers naar elkaar.
De Spelregels:
Het spel wordt gespeeld door twee spelers: ze strekken tegelijkertijd één hand uit en laten één tot vijf vingers zien. Tegelijkertijd roept elke speler een getal tussen 2 en 10. Degene die de som van de door beide tegenstanders getoonde vingers raadt, krijgt één punt. Als beiden echter de som raden, telt die ronde niet. Degene die aan het einde een bepaald aantal punten heeft behaald (vaak 16 of 21 in Italië), wint het spel.
Het spel werd ontzettend snel gespeeld, waardoor ze het nauwelijks konden volgen. Maar dat was opzettelijk, zodat de spelers intuïtief speelden en niet veel tijd hadden om na te denken.
La Morra in de regio Marche
In onze regio speelt men La Morra vaak op feesten, waarbij prijzen – meestal in natura zoals een ham of een worst – worden uitgereikt aan de best geplaatste spelers. Er bestaat zelfs een vereniging van La Morra-spelers in de Marche die ernaar streeft deze traditie in stand te houden door regionale toernooien te organiseren waarin teams van 2 spelers tegen elkaar strijden.
Trouwens, in september 2024 behaalde een team uit Sant’Angelo in Vado de tweede plaats!
Het is niet zomaar een kansspel, want uit experimenten bleek, dat ervaren spelers succesvoller zijn dan onervaren spelers. Observatie van de tegenstander en een goed geheugen zijn erg belangrijk. Niettemin werd het in bars in het fascistische Italië verboden omdat het als een gokspel werd beschouwd. Het verbod geldt nog steeds, misschien dat men het daarom in Sant’Angelo in Vado buiten de bar speelde en niet binnen?
Een vermakelijk spel voor kinderen en volwassenen.
Natuurlijk wordt het spel ook door kinderen gespeeld; het is immers gemakkelijk te spelen en vereist geen voorwerpen. Maar het wordt ook gebruikt voor lotjestrekking, vergelijkbaar met onze steen-papier-schaar.
Probeer het eens!
0 reacties