Ecco Le Marche

We woonden amper 3 maanden in le Marche toen de etalages bij de bakkers zich met allerlei speciale zoete lekkernijen vulden. Eén ervan viel daarbij op, sowieso al door de naam: la Cicerchiata, hoe sprak je dat in hemelsnaam uit ? “Tsjietjerkiata” antwoordde de bakker, “Specialiteit uit le Marche, onvindbaar in de andere Italiaanse regio’s.”

Carnaval is altijd een speciale tijd geweest in deze regio, niet te verwonderen dat hier dan ook het oudste carnavalsfeest ontstond.

Zelfs de armsten onder de bevolking  probeerden altijd iets lekkers op tafel te zetten. In ieder geval geen carnaval zonder de frituurpan.

Zelfs voor de niet-marchigianen onder de Italianen klinkt het woord cicerchiata vreemd in de oren. De naam is dan ook afgeleid van de cicerchia, een “vergeten” peulvrucht die nog altijd hoofdzakelijk rond de Marchigiaanse gemeente Serra de Conti word aangebouwd. De zoete carnavalslekkernij lijkt dan ook op een stapeltje op elkaar gepropte peulvruchten.

Mamma Graziella was gelukkig bereid om het recept van de cicerchiata te verklappen:

500g.bloem

100g.boter

3 eieren

1 soeplepel bakpoeder

zakje droge gist

een snuifje zout

olie om te frituren

200g honing

150gr suiker

1 soeplepel cacao.

1 zakje vanille suiker

25cl Mistrà, een typische anijsdrank uit le Marche , kan men eventueel vervangen door rum.

Hier kan je mamma Graziella aan het werk zien.

De bloem zeven in een ruime kom, boter, mistrà en eieren toevoegen. Mix dan het bakpoeder, de gist, vanille en zout erdoor tot een vaste deeg. Het deeg snel doorkneden en dun uitrollen op een plank. Vervolgens lange repen snijden in het deegvel. Bolletjes maken van die repen , zodat ze op een ronde peulvrucht lijken. Frituren en wat laten afkoelen.

Ondertussen de suiker in een pan op het vuur zetten. Zodra de suiker begint te smelten, de honing erbij voegen en de gefrituurde bolletjes. Zorg dat ze samen gaan plakken , haal ze uit de pan en zet ze dan op een houten plank.

Wie ook graag de chocoladeversie heeft,

kan bij de suiker en honing ook cacaopoeder voegen.

alles laten afkoelen en dan smullen maar !

Buon appetito !

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *