Ecco Le Marche

Iedereen kent wel de open-lucht opera’s opgevoerd in de Arena van Verona. Dergelijke opvoeringen vinden jaarlijks ook in le Marche plaats, meer bepaald in het Sferisterium van Macerata. Sferi….wat ? Een gebouw ontworpen door de architect Ireneo Aleandri in 1823. Niet de allerminste want hij zou nog talrijke theaters bouwen zoals die van Ascoli Piceno en San Severino Marche.

By Utente:Inviaggio – from it.wikipedia, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/

Het sferisterium was oorspronkelijk een stadion voor het balspel Il Pallone a Bracciale een soort kaatsspel of balle pelote. Tot 1920 vonden hier die balspelen plaats en zelfs voetbalwedstrijden.

By The original uploader was DAF at Italian Wikipedia.  Public Domain, https://commons.wikimedia.org/

Men besloot dan om het gebouw om te vormen tot openluchttheater dat in 1921 ingewijd werd met de Aida van Verdi. Doch het zou tot 1967 duren, om de glorierijke dagen van het sferisterium te herbeleven. Dankzij de komst van Carlo Perucci, die het theaterleven terug leven in blies. Nieuwe verbouwingen leidden tot een mooi podium en modernere technieken van decoropbouw.

 

Elke zomer in juli en augustus vinden er opera opvoeringen plaats, waarbij 3000 toeschouwers kunnen toekijken. Buiten de zomer treden er ook muzikanten op en /of andere kunstenaars.

By Pabloevivo – Own work, Wikimedia Commons

Volgens de kenners zou de akoestiek er beter zijn dan in de Arena van Verona, de prijzen zijn ook lager en variëren tussen de 100 en 25 €. Je hoeft ook geen jaar van te voren kaartjes te kopen.

Bij mij staat het nog op de to do list ; Elke en Laura getuigen van een magische avond en feeërieke stemming, waarbij zeker als je naar de opera gaat, geldt do as the locals do. M.a.w. de Italianen halen voor zo’n avond hun beste kleren uit de kast, dus een beetje chique mag. Dat is wat Otto en Elke ook deden !

Als je nog voor het optreden wilt eten, bezoek dan 1 van de bars die aperocena serveren, een aperitief met uitgebreide hapjes. Tijdens de pauze kan je gemakkelijk iets gaan drinken in de bar tegenover het sferisterium tegen nog democratische prijzen !

Wil je het programma zien van 2019 ? check hun website na, Carmen en Rigoletto staan al gepland voor de zomer van 2019. Op dezelfde site kan je probleemloos kaarten bestellen.

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *