Ecco Le Marche

Zoals jullie weten, woont en werkt Laura, onze Engelstalige blogster in Noorwegen en is Elke, diegene die het Duitstalige deel verzorgt, af en toe even naar Duitsland. Gelukkig komt het soms voor dat we met elkaar kunnen afspreken en iets ondernemen voor onze blog.

We vroegen Federico Brocani, van MarcheCraft, of hij iets voor ons wilde organiseren en hij stelde voor om deel te nemen aan een rondleiding bij de historische showroom van Victoria Accordions,  tijdens de PIF, het International Accordeon Festival.

Accordeons? Italië? Voor mij viel accordeonmuziek altijd met Frankrijk samen en associeerde ik eerder mandoline klanken met la bella Italia. Doch nu bleek de trekzak zoals wij het soms oneerbiedig noemen, een Italiaanse uitvinding te zijn en zelfs van een Marchigiaan, Paolo Soprani, afkomstig uit het stadje Castelfidardo, een 18.000 inwoners tellende gemeente, niet ver van Ancona. Hier bevinden zich ongeveer 50 accordeonfabrieken, één fabriek per 350 inwoners!

Het bedrijfje Victoria Accordions blijkt zelfs het nog oudste bestaande accordeonfabriekje te zijn en vierde dit jaar zijn 100 jarig bestaan.

Aan de rand van de stad verwelkomt Castelfidardo elke bezoeker al met een mooi accordeon monument.

Eenmaal het centrum bereikt, werden we echt in deze muziek ondergedompeld. Uit elke bar, winkel en steegje weerklonk deze muziek, dit natuurlijk dankzij het internationaal festival. De showroom bevond zich in het centrum, dus gemakkelijk te vinden.

We betraden de prachtige zaak waar we meteen de tientallen mooie opgestelde accordeons opmerkten.

De Duitse mede-eigenares Elke Ahrenholz, een accordeoniste, artieste, docente en nog veel meer was bezig met enkele buitenlandse  klanten (niet te geloven dat de accordeonmarkt nog steeds zo levendig is).

Haar assistente Linda Di Marino zou ons wegwijs maken in de geschiedenis en de missie van deze ambachtelijke onderneming.

Als achtergrond muziek een optreden van Joaquin Munoz !

 

De Victoria Accordions werd in 1919 opgericht door de families Dari en Picchietti in Castelfidardo met dezelfde naam als de oprichtersfamilies.

Al snel veranderde de fabriek de naam in “Victoria” omdat, zoals de legende zegt, de inspiratie kwam tijdens een verblijf bij het Victoria Station in Londen (welke buitenlander kon zich immers een naam als Dari-Picchietti herinneren , laat staan uitspreken). In 1984 werd de Victoria Accordions-fabriek verkocht aan Vittorio Breccia (Elke is zijn schoondochter).

 

De productie van accordeons startte onmiddellijk als één van de beste, niet alleen in Castelfidardo, dit dankzij de samenwerking met de grootste accordeonisten en leraren van over de hele wereld. Laat je niet misleiden door het woord ‘productie’, op deze plek kent men geen ‘massaproductie’.

De accordeon wordt min of meer gemaakt uit 1500 onderdelen, die samengevoegd  het onmiskenbare geluid van dit instrument creëren.

  

Vanaf 1999 is het basis materiaal esdoornhout, afkomstig uit Val di Fiemme, in Noord-Italië, waar ook het hout voor de Stradivari-viool vandaan komt.

Sommige stukken komen kant en klaar aan in de accordeonfabriek van Victoria (de toetsen bijvoorbeeld), maar andere moeten helemaal zelf worden gemaakt. Om een ​​accordeon te bouwen, werken meerdere ambachtslieden 4 tot 5 maanden lang.

 

Momenteel werken er 9 mensen in de fabriek en zo ontmoetten we Franco, één van de meest ervaren ambachtslieden in Castelfidardo. Franco werkt sinds 1963 voor Victoria Accordions, hij is er meteen de oudste medewerker kortom een bundel van kennis en knowhow. We hadden het geluk om zijn werkplaats te mogen betreden en we waren verbaasd over de kleine gereedschappen en de tientallen onderdelen die klaar stonden om samen te worden gemonteerd.

 

De Victoria Accordions-eigenares, Elke, steekt veel energie in het betrekken van jonge generaties van over de hele wereld, zodat, in tegenstelling tot vele ambachtelijke activiteiten in Italië, de accordeonproductie niet zou stoppen met de meest ervaren ambachtslieden.

Allereerst hebben de lokale middelbare schoolstudenten de kans  om 4 à 5 verschillende muziekinstrumenten te bespelen, waaronder natuurlijk de accordeon, maar dit jaar mochten ze ook een nieuw accordeon  creëren. Dit jaar is immers het Leonardo da Vinci-jaar, en de studenten van de lokale middelbare school produceerden een accordeon ter ere van hem.

Bovendien herbergt de Victoria Accordions een Craft Academy met max. 10 studenten per klas, waar meer dan 8/9 talen worden gesproken! De studenten zijn niet alleen professionals die willen leren hoe een accordeon te repareren, maar ook hobbyisten. De website van de Academie beschrijft de missie als volgt: “We willen muzikanten en enthousiastelingen de kans geven om dit kostbare instrument beter te leren kennen, hen aanleren hoe het te verzorgen, eventuele schade te identificeren en op te lossen, en zelfs om een geheel nieuwe accordeon te bouwen. We bieden een maximale ervaring: een grondige, praktische kennis, een direct contact, in het gezelschap van bekende geweldige leraars en de bewaarders van het geheim van een lange traditie van kunst en ambacht. ”

De instrumenten die kunnen worden bestudeerd en onderwezen in de Accordion Craft Academy, zijn niet alleen accordeons, maar ook Bandoneon en Concertina. Voorbeelden van deze instrumenten zijn ook te zien in de privécollectie die zich op de bovenste verdieping van de showroom van Victoria Accordions bevindt.

De collectie is klein maar zeer kostbaar. Ons oog valt direct op een gesigneerde foto van Astor Piazzolla, de beroemde Bandoneon-speler. We vroegen onze gids onmiddellijk wat de reden was voor Piazzolla om daar te worden getoond, en ze legde heel verrassend uit dat de Bandoneon werd uitgevonden in Duitsland door een zekere mijnheer Band en niet in Argentinië, zoals iedereen denkt. Het waren inderdaad Duitsers die naar Argentinië migreerden, die de Bandoneon daarheen brachten en men die zo begon te gebruiken om de beroemde tango te begeleiden, die later zeer beroemd werd door o.a. Piazzolla .

De collectie is echt een bezoek waard, evenals “achter de schermen” van de fabriek van Victoria Accordions. Als je Elke en haar dierbare wereld wilt bezoeken, neem dan een kijkje op de website van MarcheCraft en beleef eens een dag bij één van de Marchigiaanse ambachten.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *