Ecco Le Marche

Als je Marchigianen vraagt wat ze als primo op eerste kerstdag eten, dan luidt het enige echte antwoord: CAPPELLETTI . Laura denkt dat alle Marchigianen bij de geboorte een geheim pact moeten ondertekenen, waarin staat dat er geen kerstvakantie zal zijn met minstens één maaltijd bestaande uit cappelletti. Je kan ze inderdaad ook bij andere gelegenheden (nieuwjaar bijvoorbeeld) eten. En als je een echte liefhebber van tradities bent, moet je ze ook van tevoren klaarmaken samen met je oma en moeder. Dat is precies wat ze in Laura’s familie deden! En vóór de Corona- beperkingen was de hoeveelheid bereide cappelletti … altijd veel te veel voor wat normale mensen konden eten. Dit jaar waren het alleen mama Graziella en Laura om de cappelletti te maken, maar aangezien ze het recept met ons wilden delen, voelde het voor hen aan, alsof ze niet alleen waren ! Jammer dat we hen niet konden meehelpen met het vouwen.

Zoals in elk traditioneel recept in Le Marche, zijn de hoeveelheden niet echt nauwkeurig vastgelegd. Bij de oma’s en mamma’s gaat het natuurlijk altijd a l’occhio of op gevoel ! Laura weet dan ook niet hoeveel cappelletti er met deze ingrediënten bekomen worden, maar ze schat ongeveer anderhalve kilo (min of meer !!!). Sorry, maar niemand schreef vroeger de hoeveelheden op, en dit recept komt rechtstreeks uit het (onduidelijke) receptenboek van Laura’s oma. Vraag je je af waar de naam vandaan komt? Het komt van cappello (hoed), want de vorm is precies..een hoed!

Ingrediënten :

4 eieren
400 gr meel
snufje zout
1 kg gemengd gehakt (kan varkensvlees, kip, rundvlees zijn)
nootmuskaat
geraspte Parmezaanse kaas
citroenschil

Maak een berg van het meel, vorm er een kuil in en doe de eieren erbij. Klop de eieren met een vork en voegen een snufje zout toe. Kneed het deeg tot het zacht wordt, maak een bal en bewaar deze afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Bak intussen het vlees, voeg de parmezaanse kaas, de citroenschil en de nootmuskaat naar believen toe. Mamma Graziella heeft er zelfs mortadella bijgedaan! Rol de pasta uit (je kunt natuurlijk de pastamachine gebruiken) om hem ongeveer 2/3 mm dik te maken. Gebruik de juiste tool om cirkels te maken …

..en leg er een kleine hoeveelheid vlees op. Nu is het tijd om het deeg op te vouwen! In de video laat mamma Graziella het precies zien hoe het moet !

Je kunt de cappelletti in brodo (met kippenbouillon) of met panna (room) opeten. De feestdagen zijn wellicht voorbij maar dat is geen excuus om het niet uit te proberen ;-))

Buon appetito !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *