Ecco Le Marche

Een liefdesverhaal dat goed eindigt ? In de geschiedenis lagen ze niet voor het oprapen…maar we ontdekten gelukkig eentje voor jullie in de gemeente Cagli. Aanvankelijk zag het er niet al te rooskleurig uit voor het verliefde paar, maar….

Op een koude winterdag, meer bepaald op 22 januari 1826, naderde een jonge arts Vincenzo Piccinini op zijn paard, de imposante stadspoort Porta Massara (15) van Cagli. Men had hem aangesteld als huisarts voor deze gemeente, alhoewel zijn ambities eerder in Rome lagen.

Zijn humeur verbeterde aanzienlijk bij het binnentreden van Cagli, vooral toen hij de imposante toren (14) uit de middeleeuwen opmerkte.

Wat een rijke palazzi, mooie straatjes en wat een kerken….zou Cagli hem toch geluk brengen?

Hij bleek een goede arts te zijn: enkele maanden later, de kalender wees op 22 oktober, werd hij ontboden bij Palazzo Ugolinucci (7) op aanvraag van de rijke heer des huizes Nicola Ugolinucci.

Daar gebeurde het, Cupido schoot zijn pijlen af op hem en de wondermooie Lucia dochter van Nicola. Het was bij beiden liefde op het eerste gezicht. Doch zoals altijd bleek het een onmogelijke liefde; Lucia was al verloofd met een collega van haar vader. De verloving kon niet verbroken worden of ze zou verbannen worden uit haar familie.

Vincenzo, de jonge arts, gaf zich niet zo gemakkelijk gewonnen, want er bestond zoiets als het clandestiene huwelijk ! Op de nacht van 15 december sloop het jonge koppel samen met 2 getuigen naar het parochiehuis van de San Bartolomeo kerk (19 en 20), waar mijnheer pastoor Don Gaspare al lang op 2 oren lag.

Met de smoes dat ze de priester dringend wilden spreken, mochten ze zijn slaapkamer binnen. Deze schrok wakker waarbij Vincenzo in bijzijn van de getuigen plechtig verklaarde: “dit is mijn vrouw” en Lucia ” Dit is mijn man” Don Gaspare kon helaas niets meer zeggen maar haastte zich de volgende dag meteen naar de bisschop van Cagli.

Deze liet Vincenzo meteen arresteren, waarbij Lucia vertwijfeld rond zijn hals sprong. Zodra de inwoners van Cagli het gebeuren vernamen, ontstonden er 2 partijen, die die het koppel steunde en die die zware straffen eiste.

Wonder boven wonder sprak de Vicaris Generaal redelijk milde straffen uit:

de 2 getuigen moesten tijdens de hele duur van de Hoogmis op hun knieën zitten, Lucia kreeg de opdracht om bij haar neef te gaan wonen zonder het huis te mogen verlaten en Vincenzo tenslotte, moest boetedoening doen in het Sint Adreassklooster (32) en 100 scudi betalen.

Eenmaal de straffen voldaan, trouwde het liefdespaar en leefde nog lang en gelukkig.

Deze route maakt deel uit van de Itinerario Romantico (Romantische tour) van de provincie Pesao-Urbino. We stippelden de tocht uit op stadsplan van Cagli waardoor je het hele parcours kan volgen. In de tekst vermeldden we achter de desbetreffende gebouwen het nummer van het stadsplan.

Net zoals de jonge arts uit de 19de eeuw overdonderde Cagli ons met zijn intacte middeleeuwse structuur, de nauwe straatjes en de overblijfselen van zijn rijke geschiedenis. Zeker een volgend artikel waard !

Categorieën: Historie

2 reacties

aad pos · 12 februari 2021 op 12:26

mooi en interessant hoe jullie dit hebben gedaan.

    isabelle · 20 februari 2021 op 17:33

    Dag Aad, fijn dat je het mooi vond. Mocht je eens in Cagli komen dan zeker doen ! Tanti saluti vanuit le Marche. Isabelle, Elke en Laura.

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.