Ecco Le Marche

Deze keer iets uit de oude familiedoos van Laura. Tijdens haar jeugd wandelde zij elke zomer met haar familie door de regio Marche, op zoek naar wat koelte en stilte om te ontspannen. Monte Carpegna bleek dikwijls de perfecte combinatie van beide. Onderweg naar de berg, stopten ze om te picknicken aan de oever van een heel klein meer dat, geen wonder, zelfs amper is aangegeven op Google Maps!

Laura studeerde later toerisme en daar bleek ze, zo jong als ze was, vroeger al interesse voor te hebben, want zij was slim genoeg om een foto van het bord te maken met de gedetailleerde informatie.Het Pietracandella-meer kan men misschien eerder een vijver noemen ? Het ligt op 1000 meter boven zeeniveau, heeft een oppervlakte van 1400 vierkante meter en een maximale diepte van 3,5 meter. Omdat het al behoorlijk hoog in de berg ligt, stopten ze vroeger hier om te picknicken, voordat ze verder gingen naar de Eremo van Madonna del Faggio.

Om de Eremo te bereiken, rijd je langs de Conca rivier, passeer je Morciano di Romagna, Santa Maria del Piano en Monte Cerignone. Volg vervolgens de borden naar Montecopiolo en Calvillano . Al gauw arriveer je op de parkeerplaats van het skigebied Monte Carpegna (1232 m). Vanaf daar loop je op een kleine helling naar de Rifugio aan de linkerkant en de Eremo aan de rechterkant .

Laura bezocht het nooit in de winter ; de skiliften geven aan dat het hier skigebied is !

Volgens de legende verscheen de Madonna aan twee kleine herders die op de berg waren. Kort na deze verschijning, vonden de twee kinderen een heilig beeld dat aan een beukenboom (faggio, vandaar de naam van de Eremo) hing, en brachten het stroomafwaarts naar het dorp om het te aanbidden. De dag erna was het beeld uit het dorp verdwenen: ze vonden het weer hangend aan de beukenboom waar het de dag ervoor was gezien. Op die plaats bouwde men de kerk.

Het eerste historische document met betrekking tot de kerk dateert uit 1205: het betreft enkele notariële akten over de kerk met de naam “Santa Maria della Cella in Monteboaggine”. Het gebouw werd toevertrouwd aan de Benedictijnse monniken van het Piandimeleto-klooster Santa Maria in Mutino. In de loop der jaren trok de kerk talrijke bedevaarders aan. Men restaureerde herhaaldelijk het gebouw, bovendien voegde men er geregeld vernieuwingen aan toe. (de laatste was de portiek die de kerk verbindt met de kamers voor de hermitage, daterend uit 1950)

Wil je nog meer wandelen ? Keer terug naar de Rifugio, volg het bewegwijzerde CAI-pad 101 dat leidt naar de Trabocchino-pas (1297 m), één van de vele manieren om op de top van Monte Carpegna (1416 m) te komen.

Ben je niet zo sportief ? doe dan net zoals Laura en haar familie vroeger, heerlijk zonnebaden en dan een lekker ijsje proeven bij de Rifugio !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *