Ecco Le Marche

De olijvenkoorts stijgt ! Dit jaar eerder dan anders door de warme en droge zomer. Overal waar men langsrijdt, ziet men de netten uitgestald rond de olijvenbomen en de ijverige plukkers. Als je nu iemand tegenkomt, luidt de vraag : ben je al begonnen ? Hoeveel kilo ? Bij welke molen ga je ? maar vooral hoeveel was de resa of de opbrengst?

Wisten jullie dat er in Italie een 400 verschillende soorten olijven bestaan en in le Marche al een 40-tal ? Wisten jullie dat de groene olijven geen speciaal ras olijf is maar de onrijpe variant ? Naarmate ze rijper worden kleuren ze donkerder. Afhankelijk van de soort varieert de graad van donkerheid.Om de kennis over olijven toch wat meer te promoten, opende in 2016 de gemeente Maiolati Spontini La Casa dell’Olio e della Biodiversità, een centrum voor innovatie, duurzaamheid en bewaren van olijfbomen. Maar ook de lokale landbouwproducten zoals honing, antieke meelsoorten e.d. komen er aan bod. Met de ondersteuning van de regio Marche en de Provincie Ancona restaureerde het stadje een oude boerderij. Op de begane grond draait alles rond de olijboom en de -olie, de eerste verdieping bestaat uit een polyvalante zaal waar lezingen en vormingen plaatsvinden.

Op hun facebookpagina vind je foto’s van het interieur. Het centrum is helaas slechts bij evenementen of cursussen open.

Gelukkig kan men altijd de reusachtige boomgaard betreden; op een terrein van 20 ha. rond de oude boerderij plantte men meer dan 1000 bomen en verdeelde men het terrein in verschillende sectoren:

  • L’Oliveto secolare of De honderdjarige Olijfboomgaard.
  • Il Campo catalogo of het catalogus Veld.
  • L’ Oliveto superintensivo of de superintensieve Olijfboomgaard.

De Oliveto secolare:

Enkele bevonden zich al op het terrein, andere plantte men erbij. In totaal staan er 28 eeuwelingen, fascinerend door de dikke stammen en /of vreemde vormen.

Il campo catalogo of het catalogus veld

Hier vind je 20 Marchigiaanse soorten terug die in de verschillende provincies voorkomen: Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno: zoals de Ascolana Tenera, de Raggia, de Rosciola, de Coroncina enz.
Elke olijvensoort zorgt voor een verschil in smaak wat de olijfolie betreft maar ook het percentage olijfolie verschilt van olijf tot olijf. Een Ascolana bijvoorbeeld dient eerder als eetolijf want bevat weinig olie.

De Superintensieve olijfboomgaard:

het meer experimentele gedeelte van het terrein: hier plantte men de bomen zodanig dat ze mechanisch gesnoeid en geoogst kunnen worden. Ook probeert men hier verschillende snoeitechnieken. Naast de Marchigiaanse soorten zorgde men ook voor andere o.a. de Spaanse Arborsana en de Griekse Koroneiki.

Dit centrum, waar je ook gewoon kan wandelen en genieten van het mooie uitzicht, bevindt zich langs de weg van Maiolati Spontini naar Monteroberto. Volg de coordinaten.

Mocht je tijdens het plukseizoen in le Marche zijn, bezoek dan zeker een olijfoliemolen ! Hierover publiceerden we al in een vorig artikel.

Categorieën: NatuurTradities

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *