Al 5 jaar lang verkennen we onze mooie regio (daarvoor natuurlijk ook al), toch zijn er nog steeds enkele dorpen en gebieden die we moeten bespreken.
We vernoemden Fossombrone al toen mijn man Erik en ik de oude Romeinse route Via Flaminia volgden, die deze stad halverwege tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen doorkruiste. En toch verdiepten we ons nog niet in de schoonheid, kunst en geschiedenis ervan. Misschien biedt Fossombrone zoveel aan, dat we het beetje bij beetje moeten voorstellen?
Enkele dagen geleden merkte Laura dit al slenterend over de hoofdweg in Fossombrone op; ze ontdekte steeds meer interessante sites, waardoor ze besloot om zeker terug te komen om haar ontdekkingstocht af te maken.
Vergezel Laura op haar van-de-rivier-naar-de-berg-tocht in Fossombrone:
Ik parkeerde mijn auto op een gratis parkeerplaats direct naast het centrum (hier zijn de coördinaten). Mijn tocht startte langs de Corso Garibaldi en zijn prachtige overdekte gaanderij. Let hier op de details: als je merkt dat er aan de ene kant vooral kerken en belangrijke paleizen staan en aan de andere kant meer eenvoudige winkels, dan heb je gelijk.
De gaanderij aan de linkerkant heette vroeger “loggia dei ricchi” (wandelgang van de rijken) en herbergt tegenwoordig de barokke kerk van San Filippo, de kerk van Sant’Agostino, het bisschoppelijk paleis, de gemeente en de kathedraal. Aan de rechterkant vind je winkels en restaurants. Deze twee overdekte gaanderijen bouwde men na het jaar 1000 ; het toenemende aantal kooplieden vereiste, om in deze Corso Garibaldi hun activiteiten uit te rusten met herbergen en tavernes. Het speciale van de twee gaanderijen maakte, dat er in de zeventiende eeuw zelfs een verbod was op het openen van slagerijen, herbergen en tavernes aan de rechterkant.
Helaas had ik weinig tijd om alle prachtige paleizen te bezoeken, maar denk eraan, Fossombrone is een stad om te ontdekken… met de benenwagen!
Mijn uiteindelijke doel: het bereiken van de Ponte Della Concordia, precies aan het einde van de Corso Garibaldi. Het beste uitzicht op deze Instagram-vriendelijke brug heb je langs de rivier de Metauro, waar een rustige park je uitnodigt om te gaan zitten en om de natuur om je heen te observeren. De brug werd oorspronkelijk gebouwd in 1792, in Furlo-steen en bedekt met bakstenen. In 1944 verwoest en in 1947 zoals oorspronkelijk herbouwd .
Ik keek over de brug naar boven om een glimp op te vangen van interessante gebouwen. Daar moest ik naar toe!
Tot mijn verbazing heeft Fossombrone drie verschillende Hoven: de hoge (la Corta Alta), de lage (la Corta Bassa)en de rode (la Corta Rossa)
Het rode HOf (in het onderste gedeelte) bevat tegenwoordig privéwoningen. Het lagere Hof ( één van de residenties van de hertogen van Urbino in Perugia) kan men momenteel niet bezoeken vanwege een architectonische en artistieke restauratie.
Het bovenste Hof bereikt men via twee pittoreske trappen: de eerste begint bij “Palazzo del Magistrato”, tegenover de kathedraal op de Piazza.
De tweede is die van Via Lavinia Feltre della Rovere, die je bereikt door de Via della Speranza in te gaan bij de prachtige kerk van San Filippo.
Ik ging via de eerste omhoog en kwam via de tweede weer naar beneden.
Het bovenste hof is het oude renaissancepaleis en de residentie van de heren van de stad. Het werd gebouwd door Federico da Montefeltro vanaf 1464 als hertogelijke zetel; de hand van de architect Francesco di Giorgio Martini herkent men in de verschillende stadia van uitbreiding van het gebouw. Het herbergt nu het Archeologisch Museum en de Civic Art Gallery van Fossombrone.
Maar wacht, kijk omhoog, er zijn nog een paar treden te gaan.
Al klimmend bemerk je een prachtig panorama; je kan de Gola del Furlo zien, dat een paar kilometer verderop ligt, en de hele rivier de Metauro onder je. Dit deel van Fossombrone bestaat eigenlijk uit een dorpje genaamd Cittadella (Citadel) waar de eens zo machtige Rocca Malatestiana op 250 meter boven zeeniveau stond. Tegenwoordig vind je er slechts ruïnes, want in 1502 gaf Guidobaldo da Montefeltro (zoon van Federico da Montefeltro) opdracht tot de vernietiging ervan, om te voorkomen dat het fort in handen zou vallen van Cesare Borgia.
De 336 CAI track gaat er langs.
Ik bewonder het uitzicht even en… kijk op de klok! Het is al tijd om terug te gaan, maar ik kom zeker terug om Fossombrone nog beter te verkennen!
Ben je op 13 mei in de buurt van Fossombrone ? Mis dan zeker niet de aankomst van de 8ste etappe van de Giro d’Italia!
0 reacties