Ecco Le Marche

Wanneer het vakantieseizoen van augustus nadert, betekent dit het hoogseizoen voor de vele grote evenementen in de regio. Elke vindt het altijd lastig om te beslissen naar welk feest ze moet gaan. Ze beveelt zeker de Sagra del Coniglio in Porchetta aan, in de kleine wijk Castellaro (83 inw.)vlakbij Serra San Quirico .

Dat feest bezocht ze voor het eerst in 2022 met haar man omdat ze graag het gerecht de Coniglio in Porchetta eet ! Bovendien stond ook een geleide wandeling op het programma vòòr het eten.

EEN MOOIE WANDELING

Zeer goed georganiseerd: iemand had de route eerder gelopen en aangeduid met rood-witte tape zodat niemand verdwaalde. Onderweg liep je langs velden, weilanden, wijngaarden, prachtige vergezichten en kleine, goed onderhouden altaren.

Na een paar kilometer kon je bij de olijfoliemolen Tenuta Benedetto iets drinken en een hapje eten. Even later serveerden ze hen onderweg water en zelfgemaakt gebak. Gewoon geweldig!

De terugweg liep door holle wegen en langs de ruïnes van het Rotorscio kasteel. De burcht was sinds de 13e eeuw de zetel van verschillende heersende families. Met de Napoleontische bezetting in de 19e eeuw verloor het echter zijn belang en gebruikten de inwoners van Castellaro de muren en stenen om hun eigen huizen te bouwen of te repareren. Daarom vind je tot op de dag van vandaag nog steeds stenen met het wapenschild en inscripties van het kasteel op de huizen in het dorp!

Een deel van het pad dat Elke aflegde, maakt trouwens deel uit van de Capucijner-wandelroute, die 400 km door de Marche loopt.

LUNCHEN OP HET FEEST

Eindelijk bereikten ze het festivalterrein weer. Na de zonnige wandeling kregen ze mooie schaduwplekjes in de hal en een klein cadeautje: olijfolie van de Tenuta en een kleine houten gedenkplaat. Vervolgens werd het menu geserveerd, samen met wijn, die bij de prijs van de wandeling was inbegrepen ( 8 of 10 euro ?): pasta, kotelet en salade, het smaakte ook super lekker en zelfs te veel. Maar helaas was het niet Coniglio in Porchetta (konijn in porchetta), waarvoor ze waren gekomen.

2de KEER HET JAAR EROP:

Dus gingen Elke en Otto het jaar daarop opnieuw, dit keer in de avond. Er stond al een lange rij voor het eten, maar zoals altijd klaagde of duwde niemand. Ook vrijwilligers kwamen vriendelijk langs en deelden wijn uit aan de wachtenden. Eenmaal bij de kassa bestelden en betaalden ze en kregen toen een jongeman toegewezen die voor de rest zorgde: hij vond een mooi plekje voor hen aan één van de biertafels buiten en bracht hen vervolgens eten en drinken dat ze besteld hadden o.a. de beroemde Coniglio in Porchetta.

CONIGLIO IN PORCHETTA; EEN TRADITIONEEL GERECHT.

De naam van de bereidingswijze “in porchetta” verwijst naar het gerecht “porchetta”, dat al sinds de middeleeuwen in Midden-Italië bekend is. Het woord “porc” (varken) zit erin en verwijst naar een speenvarken gevuld met wilde venkel en andere ingrediënten. Het gerecht is bekend en gewaardeerd in Toscane, Lazio, Umbrië, Emilia Romagna en de Marche. Er is nauwelijks een festival waar het niet geserveerd wordt.

Iets recenter, maar ook zo’n 250 jaar oud, is de variant waarbij een konijn gevuld wordt met venkel en varkensvlees. Het is niet zo gebruikelijk als het origineel varkensgerecht, maar wordt vooral geserveerd in de provincies Cesena, Rimini, Pesaro/Urbino en Ancona. Als je het ergens op de menukaart ziet staan, dan raad Elke je het zeker aan!

TOEVAL BESTAAT NIET…

En terwijl ze wachtten tot de band na het eten begon te spelen, uploadde ze wat foto’s van het festival naar Facebook. Dan ontving Elke een kort berichtje van collega-blogger Laura, die er ook was om een ​​Noorse vriendin een typisch Italiaans festival te laten zien. Ze zat 4 tafels verderop. Wat een toeval in dit kleine dorpje. Toeval? Misschien ook niet, want hoewel het dorp slechts 80 inwoners telt, komen er op sommige dagen wel 800 bezoekers naar het festival.

TIPS:

  • In 2024 vindt het festival weer plaats, van 2 tot en met 4 augustus. Het is inmiddels de 59e editie!!!
  • Op de kaart staan ​​naast het bekende konijnengerecht ook rigatoni all’Oca (pasta met gans), gnocchi alla papera (pasta met eendensaus), de bekende varkensporchetta, arrosticini (kleine lamsspiesjes) en pizza uit de houtoven.
  • Elke avond is er livemuziek en andere optredens

Natuurlijk is Elke er dit jaar weer bij, ik misschien ook en wie weet jullie lezers ook ???


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *