Ecco Le Marche

Rond 15 augustus, Ferragosto, organiseren sommige badplaatsen een Festa del Mare – een zeefestival – Deze feesten omvatten vaak een mis, een processie met schepen op zee, een herdenking aan diegenen die op zee omkwamen en soms ook een culinair feest met zeespecialiteiten.

WAT IS EEN FESTA DEL MARE ?

De oorsprong van het Festa del Mare, dat overigens niet alleen in de Marche plaatsvindt, is van zeer uiteenlopende aard: allereerst terug te vinden bij heidense rituelen waarbij vissers de goden om bescherming vroegen voor hun risicovolle werk.
In het christendom werd de bescherming van God, Maria of verschillende heiligen gevraagd.
Aan de Adriatische Zee vallen de festivals vaak samen met de jaarlijkse visstop: om het visbestand te beschermen geldt er vaak een visverbod in juli en/of augustus en dergelijke festivals vinden dan plaats.

De zeefeesten wijdt men dikwijls aan een heilige; direct rond Ferragosto aan de heilige Maria, omdat de Mariaverering haar hoogtepunt bereikt met Hemelvaartsdag op 15 augustus. Anderen herdenken de plaatselijke beschermheer. Maar er zijn ook feesten zonder religieuze connectie of die eerder in juli plaatsvinden.

Vorig jaar woonde Elke twee van deze evenementen bij, die een heel verschillend karakter hadden: één op het kleine plaatselijke strand van Falconara Marittima en één in de grote vissershaven van Civitanova Marche. We laten haar dan ook aan het woord !

FESTA DEL MARE IN FALCONARA MARITTIMA

In Falconara begon de ceremonie vroeg in de ochtend op het strand. Ik was erg vroeg omdat ik niet precies wist waar op het strand het plaatsvond. De bagni en bars gingen net open, dus begon ik de dag met een ontbijt met uitzicht op zee en liep daarna langs het strand op zoek naar de locatie.

Opeens merkte ik de opgezette tenten voor de ceremonie op en het geïmproviseerde altaar, daar de feestdag met een mis op het strand startte. Beetje bij beetje kwamen er mensen zitten en er kwamen ook enkele prachtige boten uit zee: een oude vissersboot met een dhow-zeil, een drakenboot en een boot versierd met kleurrijke vlaggen.

Ook matrozen kwamen naar de mis en salueerden voor het altaar en het Madonnabeeld.

Daarna was het voorbij. Ik merkte dit, doordat de bezoekers zich langzaam verspreidden en over “lunch” begonnen te praten. Dus dwaalde ik af om ’s avonds naar het strand van het naburige Rocca Mare te gaan, waar de Mariaprocessie per boot zou arriveren.

Daar was echter nog niets aan de hand en dus maakte ik de fout om eerst uit eten te gaan. Dit duurde langer dan gepland. Toen ik bij donkerte terugkwam waren de boten met de Madonna al aangemeerd. Maar ik kon tenminste de processie aan land bekijken. Onder het opzeggen van Mariagebeden droeg men het beeld eerst naar een gedenkteken voor diegenen die op zee waren omgekomen en vervolgens naar een sportveld, waar de laatste mis plaatsvond.

De foto’s zijn niet zo indrukwekkend, maar het volgende filmpje geeft de sfeer goed weer:

Het was een indrukwekkende viering door de buurtbewoners, zonder poespas en met aandacht voor het religieuze aspect.

PROCESSIE EN FESTA VAN SAN MARONE IN CIVITANOVA MARCHE

Het volgende zeefeest dat Elke meemaakte was in Civitanova Marche : het begon ’s middags met een mis in de Cristo Re-kerk, een moderne, bijzondere kerk waarvan de kerktoren tevens dienst doet als vuurtoren.

In de daaropvolgende processie van de kerk naar de haven werd dit keer niet Maria herdacht, maar Sint Marone, een Romein die zich tot het christendom had bekeerd. Hij predikte in de 2e eeuw na Christus in het gebied van Picenum (een deel van de Marche waar de Piceniers woonden, die door de Romeinen werden geassimileerd).
Marones christelijke toewijding was niet naar de zin van de Romeinse consul Aurelianus, die opdracht gaf tot zijn martelaarsdood, waarschijnlijk in Val di Chienti. De relikwieën van San Marone bevinden zich nu in Civitanova Marche, waarvan hij de patroonheilige is.

Na de mis verliep de processie met de relikwieën van San Marone naar de haven, waar ze onder grote belangstelling van vele toeschouwers, op een grote vissersboot werden geladen:

De boot ging vervolgens de zee op, begeleid onder gebeden via luidsprekers en gevolgd door verschillende grotere en kleinere vissersboten, evenals enkele zeil- en motorboten. Vanaf de pier kon ik het spektakel duidelijk aanschouwen.

Op zee werd tijdens een ceremonie een krans in het water gegooid om de doden op zee te herdenken. Aan land kon je er niet veel van zien, maar iedereen wachtte geduldig op de pier en in de haven tot de boten terugkeerden.

Eenmaal aangemeerd, werd de kist met de stoffelijke resten van San Marone eenvoudig achter in een pick-up geladen en terug naar zijn kerk vervoerd. De sfeer van deze optocht was feestelijk en vrolijker, zoals je kan zien in deze korte video:

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een ​​beetje rond te kijken op het festival aan de haven; de feestdag van St. Marone werd uiteraard afgesloten met spelletjes voor de kinderen en eten . Ik wilde eigenlijk iets eten in de oude markthal, maar alle plekken daar waren al volgeboekt. Dus ging ik naar één van de leuke visrestaurants in de buurt en versterkte mezelf voor de terugweg naar huis:

TIPS:

  • Het Festa del Mare vindt plaats in verschillende badplaatsen in de Marche zoals Falconara Marittima, San Benedetto del Tronto, Ancona, Fano, Portonovo, Porto San Giorgio en Civitanova Marche.
  • de meeste hiervan zijn in juli en begin augustus, maar de volgende 2 festivals gebeuren rond Ferragosto:
  • Civitanova Marche: 16 augustus 2024 vanaf 17.00 uur bij de Cristo Re-kerk, schepen vertrekken vanaf 18.30 uur. ’s Avonds is er feest in de haven.
  • Porto San Giorgio: 18 augustus 2024 om 09.30 uur mis en vertrek van de schepen rond 11.00 uur ‘S Avonds is er op het festival een Padella Gigante dell’Adriatico, een “gigantische zeevruchtenpan”.

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *