Ecco Le Marche

 

Ben je geïnteresseerd in zeer antieke juwelen ? Of wil je weten wie vòòr de Romeinen in le Marche woonden ? Maar je wilt er niet een hele dag aan besteden ? Dan raadden we je een bezoek aan het Staatsantiquarium in Numana aan, een gezellige badplaats bij de Monte Conero.

Op de eerste zondag van elke maand kun je er zelfs gratis binnen, want dan zijn alle Italiaanse staatsmusea vrij toegankelijk!

Vanaf dat je binnenstapt in het museum, start je reis door de vroege geschiedenis van deze kuststreek van le Marche.

Een gebied dat, zoals we merken, al vanaf  200.000 v.Chr. bewoond werd.

 

Interessant wordt het gedeelte gewijd aan de Piceniers. Hadden we nu Etrusken vermeld, dan wist iedereen wel over wie het ging, maar de Piceni ???? Nochtans bewoonden zij van de 6de Eeuw v.Chr het gebied wat nu le Marche en het noorden van de Abruzzo heet. In de naam Asocli Piceno vinden we de benaming terug. Ooit hadden de Sabbijnen ( in het gebied rond Rome) een voorjaarsritueel. Wanneer de bevolking in een stam te groot werd, moesten de jongeren in de lente vertrekken, om een nieuw gebied te zoeken om zich te vestigen. Het zou zijn gebeurd o.l.v. de heilige groene specht (picus in het Latijn ) die hen dan naar de huidige Marche bracht. Zo ontstond de term Piceni. De regio Marche koos dan ook de  specht uit, als symbool voor de regio.

Vooral de Piceense grafplaatsen of necropoli verklapten de levenswijze van dit volk: strijdbare mensen maar toch ook oog voor de handel, als men de talrijke Griekse voorwerpen opmerkt , de bronzen objecten en zelfs amber. Numana was in die periode dan ook heel belangrijk als havenplaats voor de handel.

 

In Sirolo ontdekte men in 1989 een kostbaar graf van een heel belangrijke Piceense dame, een prinses of een koningin ? de rijkdom aan voorwerpen met haar mee begraven was van een onschatbare waarde: een strijdwagen en een wagen als transportmiddel voor 2 zittende personen, heel veel juwelen, niet uit goud maar uit glazen kralen, schelpen, brons,…hele serviezen, kruiken…. een vrouw met een zeer hoge status dus.

De tijdreis eindigt met de Romeinse periode, want dan verdwijnt langzamerhand het Piceense volk. In de 3 de eeuw v.Chr waren ze nog één van de geallieerden van de Romeinen in de beroemde strijd in Sentinum tegen de Galliërs, Umbriërs en Etrusken, erna werden ze als het ware verdreven door diezelfde Romeinen die de alleenheerschappij opeisten ……

We vonden het een mooi interessant en overzichtelijk museum en alle uitleg was bovendien tweetalig, Italiaans/Engels.

Na deze culturele uitstap, bezochten we één van de talrijke visrestaurants, nl. Lo Scottadito, (de Verbrande Vinger, daar bepaalde warme gerechten vroeger met de handen gegeten werden en men zo zijn vingertoppen verbrandde) één van de weinige plekjes die ook ’s winters open zijn.

Maar naargelang het seizoen kan je ook nog  op het strand gaan liggen, of slenteren door de gezellige straatjes van Numana.

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *