Ecco Le Marche

Een grote Egyptische tentoonstelling in Force, een gemeente met amper 1100 inwoners in het zuiden van le Marche? Dit maakte ons wel heel nieuwsgierig !!!

ERNESTO VERRUCCI BEY

Force wenste namelijk de 150ste geboortedag te vieren van hun beroemde inwoner Ernesto Verrucci Bey (1874-1945), die vanaf 1897 naar Egypte vertrok om daar als architect te werken. Hij werd de belangrijkste raadgever en hofarchitect van de Egyptische koning Fuad I.
In 1919 ontving hij er zelfs de belangrijke eretitel Bey, wat hij voortaan aan zijn achternaam koppelde.

Verrucci verbleef in Egypte net terwijl er talrijke belangrijke opgravingen plaatsvonden, waaronder die van de ontdekking van het graf van Toetanchamon. Om de link tussen hun beroemde afstammeling en Egypte te herdenken, besloot de gemeente Force om 2 tentoonstellingen te organiseren:

  • Sogni e Tesori in riva al Nilo ( Dromen en Schatten aan de oevers van de Nijl)
  • Ernesto Verrucci Bey, un architetto eclettico tra Italia e Egitto. (een eclectische architect tussen Italie en Egypte). Hierover berichten we in ons volgend artikel.


Elke en ik besloten om er een kijkje te nemen.

TENTOONSTELLINGSGEBOUW:

We reden er door een doordeweekse dag ernaar toe, dus konden we praktisch tegenover het tentoonstellingsgebouw parkeren, ooit een school daarna een bejaardentehuis en nu voor het eerst cultureel gebouw. Aan de buitenkant verwelkomden ons verschillende Egyptische beelden maar tevens de kopie van de beroemde Rosetta Stone. Dankzij deze steen, ontdekt in 1799 in Egypte door Napoleontische troepen, ontcijferde 23 jaar later o.a. de Franse Champollion het hierogliefengeschrift.

EGYPTSCHE PREHISTORIE:

Op de begane grond kregen we via verschillende panelen een overzicht en de hele filosofie achter de tentoonstelling. De geschiedenis van Egypte start natuurlijk al van voor de farao’s, want ook dit land kende een prehistorsiche tijd; het gebied langs de belangrijke Nijl werd al heel lang bewoond (de eerste bevolkingsgroepen 90.000 jaar v Ch. en tegen 6000 v Ch. de eerste boerendorpen).

Bijna alle tentoongestelde objecten zijn kopieen. De Egyptische regering verbiedt al jaren het vervoer van hun kostbare archeologische voorwerpen. Er zouden waarschijnlijk ook weinig vezekeringen bestaan, die ueberhaupt nog zoiets kunnen verzekeren.
Om toch aan niet-Egyptenaren de kans te geven kennis te maken met hun rijk verleden zonder naar Egypte te moeten reizen, startten Egyptische ambachtslieden en kunstenaars met het realiseren van kopieen. (o.a. de firma Horus) Deze worden zo nauwkeurig nagemaakt, dat ze ook al een bepaalde waarde vertegenwoordigen en ook duur moeten verzekerd worden.
Force beschikte gelukkig over talrijke sponsoren waardoor ze deze tentoonstelling konden organiseren. In ieder geval wij als leken zouden de meeste kopieen voor echt hebben gehouden.

HET EGYPTISCHE FARAO TIJDPERK:

Het farao tijdperk geraakte natuurlijk het meest bekend, er heersten niet minder dan 30 dynastieen met telkens de farao als heerser, waarvan de eerste omstreeks 3100 v Ch.
Elke en ik waren al lang blij dat we ze niet van buiten moesten leren !
Rond 2600 v Ch begraafde men de farao’s onder pyramides. Men geloofde in een leven na de dood, dus werd het lichaam gemummificeerd. Tevens voorzag men de dode met voedsel en allerlei voorwerpen zoals wagens, bedden, juwelen e.d. zodat hij/zij in het hiernamaals zijn leven kon voortzetten.

Er heersten ook enkele vrouwelijke farao’s zoals Nifertiti, Hatsheput en natuurlijk de meest beroemde: Cleopatra VII ( ja er waren al 6 Cleopatra’s voor haar geweest.)

TOETANKHAMON

De meest indrukwekkende zaal omvatte de prachtvolle voorwerpen uit Toetankhamons graf ( regeerde van 1333-1323 v Ch). In Brussel en Keulen bezocht ik reeds tentoonstellingen over de meest beroemde farao. Eigenlijk regeerde hij maar kort, maar doordat zijn graf nog bijna helemaal intact was bij de opgravingen en vooral vol gouden voorwerpen en andere kostbare objecten, spreekt deze farao nog altijd tot de grootste verbeelding.

We keken onze ogen uit en konden ons goed voorstellen hoe de Engelse auto-didactische archeoloog Howar Carter reageerde toen hij in november 1922 de gemetselde wand in de grafkelder doorbrak en voor het eerst al die gouden voorwerpen ontdekte.

De ruimte waarin het lichaam van Toetankhamon lag, bleek de enige met beschilderde muren. De farao overleed immers onverwachts op jonge leeftijd, waardoor zijn grafkelder nooit afraakte. In een soort gouden “kist” ontdekte men een rijk versierde sarcofaag, waarin er nog 2 waren. Uiteindelijk vonden ze het gemummificeerde lichaam van de jonge farao met het beroemde dodenmasker.

Maar hier in deze zaal zagen we een virtuele bril; bij het opzetten ervan kroop je in de huid van Howard Carter, beleefde zo het doorbreken van de gemetselde wanden van de grafkelders en ontdekte samen met hem de prachtvolle schat !

HOWARD CARTER

Howards Carter gebruiksvoorwerpen, die hij in die tijd meehad voor zijn opgravingen, stelde men tentoon in een aparte zaal.

DE BUITENLANDSE OVERHEERSINGEN

In 323 v Ch. kwam een einde aan de heerschappij van de Egyptische farao’s, de eerste buitenlandse overheerser nam dit land ove: de beroemde Alexander de Gote die de stad Alexandrie stichtte. Vervolgens zwaaiden de Romeinen er de scepter, wie kent niet het verhaal van Cleopatra en Caesar en later Marcus Antonius ? Dan belandden we al van 30 v Ch tot einde 5de eeuw n Ch.
Toen startte immers de Byzantijnse periode.

Rond 640 n Ch veroverden de islamitische Arabieren Egypte. In 1571 vielen de Ottomaanse Turken het land binnen, gevolgd in 1798 door Napoleon. Onder zijn bewind realiseerde men opgravingen niet uit historisch oogmerk maar wel om zoveel mogelijk schatten naar Frankrijk te kunnen meenemen.
In 1882-1952 kwamen er de Britten aan de macht. De talrijke ontdekkingen veroorzaakten een heuse Egyptomanie in de westerse wereld.
Uiteindelijk riep in 1952 de Egyptenaar Nasser de Egyptische onafhankelijkheid uit.

We vonden de tentoonstelling echt een bezoek waard, zeker voor een kleine gemeente als Force ! Een aanrader !

TIPS:

  • De tentoonstelling omvat 40 zalen met in total 500 voorwerpen. Jammer genoeg zijn alle begeleidende teksten en panelen met uitleg uitsluitend in het Italiaans, een gemiste kans vonden we.
  • de tentoonstelling Sogni e Tesori in Riva al Nilo (dromen en schatten aan de oevers van de Nijl) loopt nog t/m 29 september in Force, daarna verhuist die naar Venetie:
  • Openingsuren:
    Maandag gesloten.
    Dinsdag t/m vrijdag van 10.30-18.3u
    Zaterdag 10-22u
    Zondag 10.30-18.30u
  • geleide bezoeken vrijdag, zaterdag en zondag. Verplicht reserveren via WhatsApp 0039/𝟑𝟓𝟏𝟔𝟔𝟏𝟖𝟕𝟎𝟗. 2€ extra
  • Prijs 14€,
    6-12 jarigen 8€
    12 € voor inwoners, 65+, studenten, leerkrachten, militairen en FAI houders

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *