Ecco Le Marche

Na het bezoek van de eerste tentoonstelling ivm de Egyptische schatten in Force, wandelden we naar het historisch centrum van deze gemeente. Daar bevond zich nl. de 2de tentoonstelling: Ernesto Verrucci Bey, un architetto eclettico tra Italia e Egitto. (een eclectische architect tussen Italie en Egypte). Hier zouden we meer informatie verkrijgen over de personage himself.
De gemeente Force herdacht nl. het 150ste geboortejaar van deze architect die er geboren werd, maar minstens 40 jaar in Egypte als hofarchitect werkte.

Eerst genoten we het uitzicht tegenover het museum op weg naar de ingangspoort van het historisch centrum.

FORCE en de VILLINO VERRUCCI

Force bevindt zich ca. 25 km ten noorden van Ascoli Piceno op 689 meter hoogte. Het werd getroffen door de aardbeving in 2016, waardoor veel gebouwen nog verbouwd worden en gesloten zijn. Het eerste gebouw dat ons opviel, voordat we het historsich centrum betraden: de Villino Verrucci, een soort paleisje in Liberty, Art Nouveau stijl. Natuurljk ontworpen door de befaamde architect Ernesto Verrucci.

Deze villa bleek, dit vernamen we later in de tentoonstelling, een kleine kopie van het door hem ontworpen koninklijke paleis in Alexandrie.

koninklijke buitenverblijf in Alexandrie

WANDELING DOOR FORCE

Zo klommen we naar boven door de stadspoort waar we, zoals reeds eerder vermeld, veel verlaten of gesloten gebouwen aantroffen.

Force kende heel lang een traditie van koperbewerking, die men nu amper noch beoefent. De koperen ketels aan het stadhuis symboliseerden deze ambacht, alsook enkele uithangborden en het helaas gesloten kopermuseum.

DE TENTOONSTELLING

We ontdekten tenslotte de Palazzo Canestrari waar de tentoonstelling over Ernesto Verrucci Bey plaatsvond. Hier vinden jullie de coordinaten.

Een vriendelijke jongeman zat aan het onthaal en deelde ons mee dat men gratis binnen kon. Doch door het onweer van de voorbije uren, ontbrak de belichting in de meeste zalen…. We probeerden dan met behulp van onze GSM-belichting toch iets te zien.

Eerst venamen we enkele gegevens over zijn leven, jammer genoeg slechts een klein gedeelte. Hij werd geboren in Force in 1874 , waarbij zijn moeder enkele dagen na de bevalling stierf. Zijn vader overleed 15 jaar later, waarna Ernesto naar de provincie Modena verhuist. In 1892 keert hij terug naar zijn geboortedorp. Of hij dan al architect is of pas enkele jaren later, is niet duidelijk. Wel is zeker dat hij in 1896 meedoet aan de Grieks=Turkse oorlog. Een belangrijk moment in zijn leven, want daar ontmoet hij een genaturaliserde Egyptenaar die hem overtuigt om te verhuizen naar Egypte. Hier gaat hij deel uit maken van het technisch personeel van het Grieks- Romeins museum in Alexandrie.

In 1898 gaat hij naar Kairo waar hij architect wordt van het ministerie van openbare werken. Langzamerhand krijgt hij steeds meer opdrachten, maakt zich zelfstandig en mag zich dan ook hofarchitect noemen onder de heerschappij van de Egyptische koning Fuad. Deze laatste studeerde ooit in Turijn waardoor hij zich heel zijn leven voor de Italiaanse kunst zou interesseren.

Ernesto ontvangt zelfs de eretitel Bey, te vergelijken met een Ridder benoeming of Lord titel in Engeland.

Na de talrijke foto’s van de architect zelf, belandden we in andere zalen met de tekeningen en foto’s van zijn ontwerpen. Niet alleen bedacht hij de gebouwen zelf maar ook het interieur.:

Grafmonument voor de familie Nuncovic, het koninklijk paleis, het theater in Damanhur…

We zagen tevens de ontwerpen voor zijn Villino in Force:

Jammer van de schaarse belichting ook al deed de jongeman zijn best om de zekeringen na te kijken en hulp te vragen. We hadden wel meer info en voorwerpen over het leven verwacht. Doch Ernesto kwam in 1936 terug in Force, na de dood van koning Fuad. Het was natuurlijk het fascistisch tjdperk, waarmee hij weinig te maken wilde hebben. Zo geraakte hij langzaam in vergetelheid tot hij stierf in 1945.

Gelukkig dat Force hem nu op zo’n bijzondere wijze herdenkt !

TRATTORIA LA VECCHIA POSTA

Na zo’n intense voormiddag wilden we onze magen wel wat tevreden stellen. Zo ontdekten we de Trattoria in een vroeger postgebouw. Ze vierden dit jaar zelfs hun 50-jarig bestaan. Het interieur ademde duidelijk het koper-verleden van Force, overal koperen voorwerpen !

Heerlijke traditionele pasta en we konden er weer tegen.

TIPS VOOR DE TENTOONSTELLING:

Openingsuren:
– Maandag gesloten.
– Dinsdag t/m vrijdag van 10.30-18.3u
– Zaterdag 10-22u
– Zondag 10.30-18.30u

We raden jullie aan om zeker een bezoek te doen aan de andere tentoonstelling van Sogni e Tesori in Riva al Nilo (dromen en schatten aan de oevers van de Nijl). Allebei nog te bezoeken t/m 29/9/2024.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *