Ecco Le Marche

Monte Catria staat bekend om zijn prachtige, ongerepte landschap en om de vrij rondlopende paarden van het Catria-ras. In oktober, wanneer de paarden uit de bergen de vallei in worden gedreven, houdt men ter ere van hen een groot paardenfestival in het kleine, charmante stadje Cantiano.

Elke was er vorig jaar en kan een bezoek zeker aanbevelen!

De Catria paarden:

Het aparte ras ontleent zijn naam aan de Monte Catria.
De eerste schriftelijke vermelding van deze robuuste en evenwichtige dieren dateert uit 1000 na Christus, waar de dieren voor de verkoop werden gefokt in het machtige klooster van Fonte Avellana. De hertogen van Montefeltro gebruikten ze in de 12e tot 15e eeuw als rij- en oorlogspaarden in het Urbino-gebied. Hun betrouwbaarheid en tredzekerheid maakten ze tot populaire werkpaarden op ruw terrein, bijvoorbeeld voor de bosbouw en de houtindustrie.

Maar door de komst van machines waren ze steeds minder nodig als werkpaarden en werden ze na de Tweede Wereldoorlog bijna vergeten. Pas in de jaren zeventig herontdekte men ze en herwaardeerde men hen als onderdeel van het culturele erfgoed van het gebied. Soms werden ze gekruist met Maremmani- en Franches-Montagne-rassen, maar sinds 1989 probeert de Vereniging van de Catriapaarden-fokkers (A.A.C.C.) het pure ras opnieuw te fokken om het oorspronkelijke type zoveel mogelijk te behouden.

Elke las dat ongeveer 150 van deze dieren in de zomer vrij in de bergen rond Catria leven. Ze zijn meestal bruin met zwarte manen, maar er zijn ook af en toe roodbruine en vossen, hoewel geen gevlekte. In de koudere maanden verblijven ze aan de voet van de Monte Catria, terwijl ze tussen juni en oktober naar grotere hoogten trekken. Daar in de bergen planten ze zich nog steeds op natuurlijke wijze voort en voeden ze hun veulens in vrijheid op.

Monte Catria waar de paarden leven

In oktober worden ze de vallei in gereden en beslissen de fokkers wat ze met de individuele dieren doen: sommige worden verkocht, andere blijven totdat ze volgroeid zijn of gebruikt men voor verdere fokkerij . Sommigen worden ook geslacht voor de vleesproductie: er is nog steeds een paardenslager in Cantiano.

Cantiano Fiera Cavalli- de Paardenbeurs

Vorig jaar was Elke bij het festival aanwezig, we laten haar hier aan het woord:

De Fiera vindt plaats op het uitgestrekte terrein van een manege in Chiaserna, een klein stadje ongeveer 4 kilometer buiten Cantiano. Op de SP50-weg die door de stad loopt, verloopt het verkeer langzaam, maar ik vind toch een parkeerplaats in de stad, niet ver van de Fiera. Even verderop hebben ze ook een weiland opengesteld als parking en rijdt er een pendelbus tussen het festivalterrein en de parkeerplaats.

Al bij de ingang van het festival zie ik veel paarden en muilezels in kleine weilanden staan. Talrijke mensen, van professionals tot gezinnen met kinderen, verzamelen zich bij de hekken om de dieren te bewonderen.


Het festival is een mix van een paardenmarkt, een bijeenkomst van fokkers en een festival voor iedereen. Het programma biedt dan ook verschillende activiteiten: er zijn koetsritten, paardrijdemonstraties, ponyritten voor kinderen, vaklezingen, maneges en – natuurlijk! – muziek, eetkraampjes en een kleine Mercatino (marktkraampjes met lokale producten).

Ik kijk naar een demonstratie waarbij de paarden worden geladen en gelost met hout, net als vroeger. In de grote manege is momenteel niets te doen, maar er gaan grote en kleine paardenliefhebbers door de stallen. Een grote buitenmanege is voorzien van diverse hindernissen, zoals bruggen, een wip, waterpoelen en een portaal met wapperende linten, zodat potentiële kopers de paarden kunnen testen op hun robuustheid.

Een mooie vrouw in een zwart paardrijkostuum in Spaanse stijl schrijdt majestueus door de menigte op haar witte paard. Even later zie ik een ruiter die op een cowboy lijkt.

De Festa: plezier voor iedereen !

Het amusements- deel van het festival bevindt zich een beetje uit de buurt van de paardenweides, om de dieren niet te storen. Er zijn springkastelen voor kinderen, schiettenten en lokale kraampjes. Natuurlijk word ik aangetrokken door de eetkraampjes: naast de gebruikelijke panini’s, crescia’s en pastagerechten zie ik lokale specialiteiten die je niet zo vaak tegenkomt: slakken met venkelkruiden, coratella (lamshart), slachtafval en paardenvlees als worst, biefstuk of ragout.

Ik nam crostini met truffels en heerlijke pasta met tomatensaus.

Daarna dwaalde ik wat rond: de kraampjes verkopen lokaal brood, kaas, ham, truffels, eekhoorntjesbrood en huisgemaakte zoetigheden.

Bij een stand staat een Bersagliero (Italiaanse elite-infanterie-soldaat) in traditionele klederdracht met de typische hoed met korhoenveren:

Voor een podium staat een Country Line dance-optreden: ik heb op een paar festivals gezien dat sommige Italianen heel graag de Amerikaanse roeidans beoefenen, maar hier op de paardenbeurs past het natuurlijk bijzonder goed. Later zullen ze zelfs een minicursus Line dance aanbieden.

De dag loopt ten einde en de brede vallei is bedekt met prachtig avondlicht. Nog een laatste blik op de robuuste, goedaardige Catria-paarden en ik ga naar huis.

Tips:

  • De Cantiano Fiera Cavalli vindt altijd plaats op twee zondagen in het midden van oktober. In 2024 zal dit op 13 en 20 oktober zijn. Het wordt altijd een paar weken van tevoren aangekondigd op de Facebook- en Instagrampagina van het festival. Als je geen FB of Insta gebruikt, kan je de info ook aanvragen bij het toeristeninformatiebureau van Cantiano: ufficioturismo@comune.cantiano.pu.it
  • Sinds twee jaar organiseert men in mei ook een voorjaarseditie van de Cantiano Fiera Cavalli.
  • Hieronder zie je de officiële posters met het programma van de evenementen op 13 en 20 oktober 2024:

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *