Tijdens één van de FAI dagen ( Openmonumentendagen) besloten mijn man Erik en ik om het gemeentehuis van Cingoli te bezichtigen. Deze gemeente noemt men ook het balkon van le Marche daar het met zijn ligging op 600m hoogte een fantastisch panorama biedt bij heldere dagen. Zelfs de Kroatische kust ziet men dan. Vandaag weliswaar niet, maar onze blik reikte toch nog tot aan de Adriatische kust!
Gemeentehuis Cingoli:
Wij wandelden tot het centrale plein waar men niet naast de Palazzo Comunale (gemeentehuis) kon kijken; het is het grootste gebouw en ook één van de oudste. Hier stond al een soort palazzo in de 12de eeuw, doch het oudste zichtbare gedeelte (de basis van de toren) dateert uit de 13de eeuw. De toren bouwde men in de 15de eeuw alsook het bijgebouw en in 1531 gaf de toen heersende kardinaal Egidius Canisius de opdracht tot het aanbrengen van een nieuwe facade, die het huidige aanzicht van het gemeentehuis nog altijd bepaalt. De opdracht vereeuwigde men zelfs in de richel van de 2de verdieping:
F. EGIDIVS CARDINALIS VITERBIENSIS PATRIARCA
COSTANTINOPOLITANUS AD COMMODUM ATQUE
ORNAMENTUM REIPUBLICAE CINGULANAE
ANNO DOMINI MDXXXI
Vertaling:
F. EGIDIV KARDINAAL PATRIARCH VAN VITERBIENUS VAN CONSTANTINOPELORNAMENT VAN DE REPUBLIEK CINGULA IN HET JAAR VAN DE HEER 1531
De Gemeentezaal:
Op de begane grond bevindt zich het Archeologisch museum, maar dat bewaarden we voor een andere keer. Wij stapten binnen en gingen de trap op. Op de eerste etage betraden we de Sala Verdi, waar zich ooit een theater vanaf de 16de eeuw tot 1936 bevond. (wegens slechte staat afgebroken). Het podium van het theater kon men nog zien.
In deze zaal stond ook nog het oude uurwerk mechanisme dat ooit de klok (van 1920-1963) in de toren bestuurde.
Ook hing er nog een mooi modern kunstwerk.
Doch hèt kunstwerk waarvoor eigenlijk iedereen in het gemeentehuis kwam, bevond zich in de Wapenschildzaal of Sala degli Stemmi. Hiervoor gingen we nog een verdieping hoger. Deze zaal uit de 19de eeuw herbergde nl. het beroemde schilderij La Madonna del Rosario (de Madonna van de Rozenkrans) geschilderd door Lorenzo Lotto in 1539.
Lorenzo Lotto:
Deze Lorenzo Lotto werd in 1480 in Venetie geboren om uiteindelijk in 1556/1557 in Loreto te sterven. Hij was een tijdgenoot van meer beroemde schilders zoals Tiziano, Michelangelo en Raffaello, maar door zijn weigering om zich te vernieuwen of zich aan te passen aan andermans wensen werd hij nooit zo beroemd. Zijn schilderijen hangen vooral in Lombardije, de Veneto en in onze regio le Marche. Doch ook buitenlandse musea van Parijs tot Washington bezitten enkele van zijn werken.
La Madonna del Rosario:
De Madonna van de Rosario werd besteld door de Dominicanen van de San Domenico kerk te Cingoli in 1539. Het werk zou daarna verhuizen naar de Pinacoteca Comunale, vervolgens naar de San Niccolò kerk om terug te belanden in de San Domenico kerk. Doch na de aardbeving van 2016 was dat laatste gebouw beschadigd en kreeg het schilderij een voorlopige plaats in de Sala degli Stemmi.
Door zijn afmetingen 3,89mx 2,64m valt het meteen op, een indrukwekkend mooi schilderij, ook door de heldere kleuren en fijn afgewerkte details. Men beschouwt het dan ook als één van Lotto’s meesterwerken dat hij realiseerde als einde vijftiger.
De hoofdfiguur is natuurlijk Maria met haar kindje Jezus, dat Cingoli aangeboden krijgt van Sint Esuperandius, de beschermheilige van Cingoli. Naast hem Sint Katharina van Siena en de Dominicaan Sint Pieter van Verona.
Maria geeft de rozenkrans aan Sint Domenicus, met naast hem Maria Magdalena (afgebeeld als de adellijke dame uit Cingoli Sperandia Franceschini Simonetti) en de dominicaan Vincenzo Ferreri.
Boven de Madonna zien we de 15 medaillons die men van onder naar boven en van links naar rechts moet lezen. Ze behandelen de 15 Mysteries van de Rozenkrans: de Blijde Mysteries (van de Blijde Boodschap tot Jezus in de tempel), de Droevige Mysteries (de angst van Jezus tot zijn dood aan het kruis) en de 5 Glorievolle Mysteries🙁 de herrijzenis van Jezus uit de dood tot de kroning van Maria in de hemel)
Onderaan het schilderij ziet men 2 engeltjes en de kleine Johannnes de Doper die bloemblaadjes strooien.
La Sala degli Stemmi:
De Wapenschildzaal omvat allemaal wapenschilden van de belangrijkste families uit Cingoli. Het beschilderde plafond herontdekte men pas tijdens restauratiewerken in 2017.
Andere werken:
We zien er ook fresco’s uit de 15de eeuw afkomstig uit kerken van Cingoli die niet meer bestaan.
Bovendien hangt er een schilderij van de heilige Domenicus uit de 17de eeuw omgeven door een vergulden raamwerk gekenmerkt door talrijke vergulden houten krullen. Dit laatste werd gemaakt door Scoccianti afkomstig uit Cupramontana, die ook de Raffaello van de Bladeren werd genoemd, omdat hij meester was in het vervaardigen van dergelijk houtsnijwerk.
Tips:
Wie de Madonna van de Rozenkrans wilt zien, wendt zich het beste tot de bibiotheek van Cingoli in de Via G. Mazzini 10 – tel.0039-0733.602877.
Van maandag tot/m vrijdag: 8,30 – 12,30
’s Namiddags alleen op aanvraag.
Zaterdag: 16,30 – 18,30
Zondag: 10,30 – 12,30 / 16,30 – 18,30
Inkom € 2,00
Wil je nog andere meesterwerken van Lorenzo Lotto bekijken in le Marche dan raadpleeg je deze tweetalige website . In 2011 realiseerde de regio Marche nl. een Lorenzo Lotto route. Het geeft je tevens de kans om minder bekende Marchigiaanse gemeentes zoals Mogliano en Monte San Giusto te bezichtigen.
Wij zullen in de toekomst zeker nog andere Lotto’s werken gaan opzoeken !
0 reacties