Ecco Le Marche

Tijdens heerlijke winterwandelingen op de brede zandstranden van de Marche kan je vaak de kleine Fratino, de strandplevier, spotten. Exemplaren van deze wereldwijd bedreigde soort komen vaker voor, vooral aan de kust van Senigallia.

Waar dankt de Fratino zijn naam aan?

Het dier dankt zijn naam Fratino, d.w.z. broedertje in de zin van kleine monnik, aan zijn verenkleed: de bruinachtige kleur van de bovenste veren inclusief de kop en de donkere ring rond de nek van het mannetje doen denken aan de monnikenpij van een Franciscaanse monnik.

De beste manier om de plevieren te zien? Als ze langs de zee rondlopen op zoek naar voedsel. Ze zijn erg schuw: als je ze benadert, vliegen ze nog een stukje verder

Ze nestelen op de grond direct aan het strand, bij voorkeur in de schaars begroeide delen van het strand, waar ze hun eieren met perfecte schutkleuren kunnen leggen. Als je te dicht bij het nest komt, vliegen de ouders weg om de vermeende roofdieren weg te lokken.

In Senigallia omheint men de broedzones en d.m.v. borden vraagt men om deze zones niet te betreden en honden aan de lijn te houden.

Woongebied van de strandplevier (Fratino).

Hoewel de strandplevier (Latijnse naam: Charadrius Alexandrinus) voorkomt in Amerika, Europa, Azië en Afrika, wordt hij wereldwijd als bedreigd beschouwd en staat hij op de rode lijsten in Europa en Italië. Hij verblijft in de zomer in Midden-Europa en migreert in de winter naar het warmere Afrika. In Zuid-Europese zones, zoals aan de Adriatische kust, is hij echter het hele jaar door te vinden. Onder dit Wikipedia-artikel vind je duidelijk de verspreidingsgebieden in Europa, Afrika en Azië terug.

In 2010 leefden er in Italië iets minder dan 1.600 koppels. In 2018 waren dat er nog geen 600!

In de Marche zie je de Fratino slechts in de volgende plaatsen: in Lido di Fermo, Montemarciano en Senigallia komt hij voortdurend voor, terwijl in Ponte Sasso (provincie Pesaro/Urbino), Foce del Musone en in het natuurreservaat Sentina (provincie de Ascoli Piceno) slechts af en toe. De grootste populatie binnen de Marche bevindt zich zeker in Senigallia: in 2012 waren daar 28 koppels!

De gevaren bestaan uit verschillende factoren:

  • De beschermde habitats verminderen steeds meer.
  • Mechanische reiniging van stranden vernietigt het leefgebied
  • Stormvloeden (marregiale) leiden tot erosie en zandverlies.
  • Roofvogels zoals kraaien en meeuwen plunderen de slecht beschermde nesten.
  • Loslopende katten en honden storen de vogels.

De vogels kunnen over het algemeen goed omgaan met de aanwezigheid van mensen, omdat dit hen bescherming biedt tegen roofdieren. Je moet gewoon niet te dicht bij ze komen.

Project ter bescherming van de strandplevier in de Marche.

Sinds 2010/2011 loopt er een project om deze dieren in de Marche te monitoren en te beschermen. Ze worden geteld, geringd en gecontroleerd en hun nesten worden met draadkooien beschermd tegen roofdieren. Hier is een leuk filmpje erover, helaas in het Italiaans. Maar de beelden spreken voor zich:

Mocht je in de Marche komen op het strand , kijk of je er eentje ziet. Maar misschien ontmoette je er al een strandplevier ?



0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *