Ecco Le Marche

” ik voel een luchtstroom” deze legendarische woorden werden uitgesproken door een groep jonge speleologen uit Ancona in september 1971. Ze maakten het gat waar de lucht uitstroomde groter om er dan een steen naar beneden te werpen. Het duurde wel erg lang voordat deze de bodem bereikte. De juiste uitrusting werd gehaald en de afdaling kon beginnen in de gigantische ruimte, waar de Dom van Milaan moeiteloos kon staan zonder de rotswanden aan te raken. Zou Howard Carter hetzelfde gevoel hebben gehad  bij zijn ontdekking van het graf van Toetankhamon ? Ze doopten de net ontdekte plaats de Ancona Afgrond.
Het brede publiek maakte in 1974 kennis met dit wonder van de natuur , dat zou uitgroeien tot de meest bezochte plek in le Marche.

Maar wat maakt dit grottencomplex zo bijzonder ? Stalagmieten en stalactieten vindt men immers in alle grotten. Allereerst geraakt de bezoeker meteen overweldigd door de reusachtige afmetingen (200m hoog, 180m lang en 140m breed) van de Ancona Afgrond , waardoor men alle gevoel voor hoogte, breedte en diepte verliest. Bovendien wordt het hele complex zo natuurlijk mogelijk verlicht, hier geen disco-achtige lichtshows, maar een mooie belichting van de kleurschakeringen van de stalagmieten en stalactieten. Ik durf dan ook te beweren dat de grotten van Frasassi één van de mooiste en grootste zijn van Europa.

Op 1 dag natuur, cultuur en avontuur meemaken en dat minder dan op 2km afstand ? Ja dat is perfect mogelijk;

Cultuur opsnuiven bij de Romaanse San Vittore abdij tegenover de grotten, of 1,5 km verder in de 19de eeuwse tempel van Valadier en de 11de eeuwse Sint Maria rotskerk, allebei gebouwd in rotswanden.

Avontuur beleven diep onder de grond tijdens een speleologische toer in de grotten (wel van te voren aanvragen) of hoog boven de grond in het Avonturenpark van Frasassi in het dorpje san Vittore.

Hierna kan men de inwendige mens versterken in het dorpje San Vittore tegenover de ingang van de grotten of bij één van de panini kraampjes bij de parking.

 

 


2 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *