Ecco Le Marche

We blijven in de buurt van de grotten van Frasassi, want hier valt nog veel te bekijken. In 2007 deed men een ongelooflijke ontdekking in de Grotta van Frasassi ( niet te verwarren met de grotten) : een 8 cm groot  prehistorisch vruchtbaarheidsbeeldje , minstens 20.000 jaar oud en zeldzaam voor Italië. Ook deze vondst kreeg een naam: Venus van Frasassi. Weer een bewijs voor de aanwezigheid van prehistorische mensen in dit gebied.

Deze grot van Frasassi, bevindt zich achter de rotskerk uit de 18de eeuw, die we reeds bespraken. 2 jaar geleden bezocht ik die grot met verscheidene gidsen en het is me een raadsel hoe ze in al dat puin van stenen een dergelijk klein beeldje ueberhaupt blootlegden . Hier leeft bovendien één van de grootste koloniën van vleermuizen….

Kan men het ergens bekijken ? Het origineel stelt men tegenwoordig tentoon in het  archeologisch museum van le Marche in Ancona. De gemeente Genga daarentegen opende rond het beeldje in 2015 een nieuw stadsmuseum :Van Venus tot de Maagd Maria. Dat laatste verwijst naar het mooie marmeren 18de eeuwse Madonnabeeld gebeeldhouwd door Antoniop Canova in opdracht van paus Leo XII, die afkomstig was uit Genga. Ooit stond deze Madonna in de mooie bedevaartkerk in de grot van Frasassi, doch maakte plaats voor een kopie. Het origineel verhuisde dan naar dit museum. De beeldhouwer  Gabriele Mazzara daarentegen zorgde voor een kopie van het Venusbeeldje voor het museum van Genga, zodat men zich kan voorstellen hoe het eruit ziet.

Het ommuurde stadje Genga gebruikte veelal de roze rotsgrond als fundament voor zijn huizen, erg speciaal om te zien. In het seizoen is het restaurant La locanda del Papa ook een aanrader, gezellig in de rotswand gelegen en lekkere lokale keuken !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *