Ecco Le Marche

Vandaag voel ik me zeer vereerd want Mamma Graziella verklapt jullie vandaag haar meest waardevolle recept uit haar kookboek.

Mamma Graziella

Ze is er heel trots op en deelt het met alle plezier. Pizza di formaggio is een belangrijk onderdeel van de traditie van Lauras familie. Ze groeide op met de heerlijke geur van deze fantastische schotel, belangrijk van Pasen tot eind mei. Het is inderdaad het traditionele gerecht tijdens het paasontbijt of de lentepicknick op de feestdagen van 25 april, 1 mei en 2 juni. Je eet die  samen met lonza (vleeswaren uit de nek van het varken), salami, pecorino ( schapenkaas) en fave, (labbonen).

De naam is misschien verkeerd gekozen want het heeft niets met pizza te maken zoals men als buitenlander zou kunnen denken. Het gerecht lijkt qua vorm eerder op een panettone, het typische Italiaanse kerstgebak. Doch waarom dan die naam pizza ?In Le Marche gebruiken ze de naam pizza voor hartige en zoete gerechten die een veelvoud aan ingrediënten vergen. Denk daaraan de volgende keer dat je in Le Marche komt en pizza leest in het menu!

Zie hier het recept, en ook de video!
• 500gr bloem
• 150gr pecorino
• 100gr Parmezaanse kaas
• 250gr verschillende soorten kaas ( Emmenthal, Fontina, enz.)
• 3 eieren
• 1 glas melk
• 1 glas plantaardige olie
• 1 blokje verse gist
• 3 snuifjes zout

Warm de melk op (lauwwarm) en los hierin de gist op. Leg de bloem op een deegplank, maak een kuil in het midden en giet er de opgeklopte eieren in , alsook het zout, de olie, en de in de warme melk opgeloste gist, de pecorino en de Parmezaanse kaas. Meng alles totdat een glad en homogeen deeg is verkregen. Bedek het deeg met een doek en laat het ongeveer 2 uur rijzen. Voeg na twee uur de andere kaas in kleine stukjes toe. Doe het deeg in een vorm met zeer hoge randen, die geschikt is voor de oven (zoals deze van de panettone, gemaakt van  speciaal papier )

Bedek het opnieuw en laat het nog een uur rijzen. Bak ongeveer 45 minuten op 200 ° C.

Nu nog de salami, pecorino en de fave erbij en we kunnen picknicken !


1 reactie

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *