Ecco Le Marche

Weer zo’n bijzonder museum ? Inderdaad, het schoolmuseum opende zijn deuren in 2010, dankzij de schenkingen van het echtpaar Paolo en Ornella Ricca,  Deze personen verzamelden jaren alles wat met het schoolleven te maken had en nu mocht de universiteit van Macerata zich de trotse bezitter van deze collectie noemen.

Zodra ik het museum binnenkwam, reisde ik even door de tijd naar het einde van de jaren 60 en belandde ik opnieuw op de schoolbanken. Er stond een authentiek klasje tentoongesteld compleet met de houten schoolbanken uit de 30’er jaren. Ik herinnerde me nog heel goed dat ik zelf ook op zo’n banken gezeten had met van voor de plaats voor de inktpot.

Aan de muur hingen verscheidene schooltassen op, van primitief ouderwets tot de kleurige van nu.

Verder zag ik de evolutie in de pennen, van ganzenveer tot moderne balpen. Je mocht plaats nemen op zo’n schoolbank en je schrijfkunsten oefenen met een inktpen van vroeger. Zou ik het nog kunnen ? Ik had er immers 3 jaar mee moeten schrijven. Het gedoe met vloeipapier om geen vlekken te maken, de haartjes die aan zo’n pen konden blijven plakken, ik herinnerde het me nog allemaal.Toch even proberen, hoera het lukte me nog, doch ik was blij dat we nu met balpennen schreven. Geen inktlap hier om je pen aan te vegen maar een sepiaschijf. Ja die lagen natuurlijk gratis op de stranden voor het oprapen.

Vroeger deelde men lijfstraffen uit. Ik ontdekte de verschillende houten stokjes om op de handen te slaan, de bokalen met kikkererwten en maiskorrels waarop men soms uren op de blote knieën moest zitten. Bovendien kreeg de domste van de klas een paar ezelsoren op zijn hoofd. Gelukkig maakte ik dat niet meer mee.

’s Winters kon het hier ook best koud zijn, de verwarming bestond dan uit een terracotta stoof of kolenpotje aan de voeten van de leerlingen.

De aanwezige boeken en schriften in het museum verwezen natuurlijk naar het Italiaans onderwijs, doch voor iedereen is het wel interessant, want wie is er niet naar school geweest ? Kinderen beleven er ook een leuke tijd, want kunnen vergelijken met hun schooltijd van nu.

Het museum is vooral voor schoolklassen bedoeld, doch is herhaaldelijk of bij speciale gelegenheden geopend. Volg hun Facebookpagina om te weten wanneer ze geopend zijn en waar het precies in Macerata ligt. Inkom is 3 euro.

Hoorde ik daar niet de schoolbel ?


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *