Ecco Le Marche

Het aantal Italiaanse  films dat regisseurs in le Marche draaiden, komen meer voor dan men denkt. Doch dè film die niet alleen deze regio als locatie gebruikte maar ook hun beroemde zoon verfilmde geven we vandaag de hoofdrol in onze blog: Il Giovane Favoloso, de Geweldige Jongeman.
Giacomo Leopardi , de beroemde Italiaanse dichter, werd op 29 juni 1798 te Recanati geboren, een klein stadje in de provincie Macerata. In de Nederlandstalige literatuur kan men zijn bekendheid vergelijken met Vondel en Gezelle. De regio le Marche behoorde toen nog tot de Pauselijke Staten en Giacomo kreeg een strenge religieuze opvoeding. Zijn vader graaf Monaldo spendeerde een groot deel van zijn familiefortuin aan een bibliotheek met duizenden belangrijke boeken,waarop menige huidige bibliotheek jaloers op zou zijn. De jonge Giacomo was waarschijnlijk hoogbegaafd want boeken interesseerden hem  meer dan speelgoed of spelletjes. Op 15 jarige leeftijd sprak en schreef hij al meerdere talen en blonk uit in theologie, natuurkunde enz…

De film uit 2014 vertelt het verhaal van het korte controversiële,  maar diepzinnige leven van deze dichter. Bovendien vertegenwoordigde hij de Italiaanse film op het filmfestival van Venetië in 2014 en het Toronto filmfestival in datzelfde jaar.

Het eerste deel van de film benadrukt vooral de verschillen tussen de verfijnde taal die men bij de adellijke familie van Giacomo thuis sprak en het dialect van de plaatselijke bevolking. Alsook Silvia , aan wie hij het gedicht A Silvia wijdde, sprak zo’n zwaar dialect dat in deze streek nog steeds voorkomt. In de film komt ook het onderscheid in rijkdom aan bod tussen zijn familie en het gewone volk o.a. de tafelmanieren; hij was immers gewend om met zilveren bestek te eten terwijl men op het platteland nog met de handen at.

Hoog begaafd als hij was, overtrof hij al snel zijn leermeesters en zijn enige redding was zijn correspondentie met de revolutionaire auteur Pietro Giordani. In de film ziet men hem al schrijvend aan het raam diep voorover gebogen over een houten lessenaar. Hij wilde dan ook weg uit het benauwde Recanati doch zijn zwakke gezondheid verhinderde dit voor lange tijd. Uiteindelijk reisde hij dan toch naar Rome, Florence, Pisa en Napels, maar zijn zwaarmoedigheid bleef zijn vaste metgezel.

Il Giovane Favoloso vertelt perfect hoe zijn jonge jaren in Recanati zijn hele poëzie beïnvloedde, denken we maar aan zijn beroemd gedicht l’Infinito, de Oneindigheid: (vertaald door PN Van Eyck)

En deze hegge,
die naar zoveel kanten
de blik naar de verste kimmen afsluit
maar als ik zit en voor me staar , verbeeld ik me
ruimten achter die hegge, zonder grenzen

Verwacht geen luchtige film , maar wel een aanrader om daarna het stadje Recanati  te bezoeken, overal heerst hier de Leopardiaanse sfeer, in de steegjes, het landschap en natuurlijk in zijn geboortehuis. Niet alleen deze stad komt aan bod maar ook Macerata en Loreto dienden als filmset. Een andere Marchigiaanse hoofdfiguur vergat men ook niet: op 1.40.00 toont de film de opvoering in Napels van een opera van Rossini Matilde di Shabran. Giacomo krijgt tijdens die opera heimwee naar Recanati. Doch door zijn zwakke gezondheid sterft hij kort daarop in Napels en zal hij zijn geboortestad nooit meer terugzien.

Doordat de film op het Toronto festival gedraaid werd, kan men hem nu met Engelstalige ondertiteling zien.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *