Ecco Le Marche

Bevingen: Alles om je heen beeft plotseling en je hebt geen tijd om te beseffen wat er aan de hand is.

Instorten: Alles wat je bezat, stort in.

Maanden. Eindeloos duurt het voordat je terugkeert in een staat dat je vroeger ‘normaliteit’ noemde.

Hoop: Een van de weinige dingen die je nog hebt en waarop je nog steeds kunt vertrouwen.

Mooie mensen: Diegenen die uit heel de regio en daarbuiten zich verzamelen om hun lach, hun knuffels, hun liefde, hun muziek en geld te brengen. Omdat ook geld belangrijk is als je opnieuw moet opstarten.

RISORGIMARCHE: Een oprechte gebeurtenis, meesterlijk georganiseerd door gulle mensen die het voor elkaar kregen om belangrijke artiesten te vragen om voor Le Marche op te treden.

De editie 2017 was geweldig, met meer dan 80 duizenden deelnemers, en dit jaar zal het nog beter worden!

De artistiek leider Neri Marcorè, een geboren en getogen Marchigiaanse artiest, kreeg het lumineuze idee om mensen terug te brengen naar die gebieden die zwaar beschadigd waren door de verschrikkelijke gebeurtenissen van 2016. Uiteindelijk groeide het plan uit tot een heus openluchtfestival. De ingrediënten voor dit “solidariteitsrecept”: gratis concerten in berggebieden, in de provincies Macerata, Fermo en Ascoli Piceno, die alleen te voet, per fiets of te paard bereikbaar zijn. Wanneer ?van 1 juli tot 2 augustus.

Laura, bezocht vorig jaar twee concerten , dus aan haar het woord :

Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe trots ik was. Het doel van de organisatie was om een ​​evenement te creëren waarin plaatselijke mensen en ook van buitenaf, elkaar konden ontmoeten. Het bleek veel meer te zijn: een kans om het lokale toerisme nieuw leven in te blazen, een kans om onze regio weer op te laten vallen (herinneren jullie mijn woorden dat we soms vergeten worden ?) en te bewijzen hoe mooi, gastvrij en gul ons land en mensen zijn.

De uitgekozen berggebieden  voor het festival zijn rustige oorden, ik voelde dan ook de schoonheid ervan nog zittend in mijn auto, terwijl ik naar de grote parkeerplaats bij de ingang van het wandelpad reed. Ik liet de auto daar achter en stapte recht in een “puur natuur” omgeving.  Onderweg ontmoette ik andere metgezellen : een gezin met kleine kinderen uit een ver dorp; een ouder echtpaar met de volgende woorden: “we zijn traag, maar we zullen het doen”; twee ouders wiens dochter de dag ervoor reeds een concert meemaakte met haar vrienden en ABSOLUUT terug wilde; mensen uit de nabijgelegen regio’s; honden die op zoek waren naar schaduw; kinderen met hun vervoermiddel, de driewielers. Op sommige paden liep men gemakkelijk , andere vormden een uitdaging, maar zo’n groep mensen die samen loopt, geeft een kracht die je nooit had gedacht te bezitten. (Vraag Mamma Graziella om het te bevestigen).


Ik voelde me echt deel uitmaken van iets groots: samen betuigden we onze steun aan een prachtige regio, en haar mensen die elke dag worstelden met praktische problemen en hun angsten. Het weer was perfect, de muziek voortreffelijk, het panorama  adembenemend en we voelden ons solidair. Je kon ook geld doneren aan de plaatselijke verenigingen en de gadget kopen die de gemeenschappen ondersteunde.

RisorgiMarche krijgt dus dit jaar een 2de editie, de concerten beginnen om 16.30 uur, zodat men genoeg tijd heeft om na het laatste lied, nog bij daglicht de berg te verlaten. Neem gerust een hele dag vrij als je kan (Laura raadt het ten zeerste aan!), om te wandelen, rond te kijken en te genieten van het majestueuze uitzicht op Le Marche, een halte te maken om te picknicken en misschien zit je dan op de eerste rij  bij het “podium” (het stuk land gemarkeerd met een touw) . Op tijd aankomen betekent dat je ook de repetitie van je favoriete zanger kunt zien.

Maar het beste moet nog komen! Niet alleen horen en zien staat op het programma maar ook proeven ! Zo leert men het beste onze mooie regio kennen. Plaatselijke producten worden nl. verkocht op een aparte plek. Bovendien plant men dit jaar ook een “after-festival” , waarbij de dorpjes en gemeenten in de buurt van het concert, ambachtelijke producten zullen aanbieden , plekken om te eten en te drinken, en nog veel meer.

RisorgiMarche streeft niet naar een oplossing voor de echte problemen van de mensen, maar het kan de basis vormen voor inspiratie voor nieuwe ideeën: een voorbeeld van hoe de maatschappij een bijdrage kan leveren – samen met het beleid – door hen te ondersteunen die dag in dag uit praktische problemen moeten oplossen. “Neri Marcorè

Je kunt meer info over het festival vinden op de officiële website.
het programma voor deze zomer geven we je ook in onze blog:

Zondag 1 juli 2018
PIERO PELÙ
Forca di Presta
Arquata del Tronto (AP)

Dinsdag 3 juli 2018
ANGELO BRANDUARDI
Piani di Crispiero – Monte d’Aria
Castelraimondo / Camerino / Serrapetrona (MC)

Vrijdag 6 juli 2018
SIMONE CRISTICCHI E GNU QUARTET
La Roccaccia / San Lorenzo
San Severino Marche / Treia (MC)

Zaterdag 7 juli 2018
MARIO BIONDI
Pizzo Meta
Sarnano / Bolognola (MC)

Maandag 9 juli 2018
ALEX BRITTI
Monte Torrone
Ussita / Visso / Castelsantangelo sul Nera (MC)

Zaterdag 14 juli 2018
NEE EEN
Prati di Monte Vermenone
Fiuminata / Sefro (MC)

Zondag 15 juli 2018
Clementino
Piano della Minutella – Monte Corneto – Monte Scalette
Serravalle di Chienti (MC)

Dinsdag 17 juli 2018
LUCA CARBONI
Poggio della Pagnotta – Chiesa Santa Maria Maddalena
Valfornace / Caldarola (MC)

Maandag 23 juli 2018
IRENE GRANDI
Piani di Cagnano
Acquasanta Terme (AP)

Vrijdag 27 juli 2018
ANDREA MIRÒ
Monte La Torre – Quinzano
Force (AP)

Zaterdag 28 juli 2018
PAOLO BELLI & GROTE BAND
Campi di Vetice
Montefortino (FM)

Dinsdag 31 juli 2018
VERRASSINGSFEEST
Casalicchio
Amandola (FM)

Woensdag 1 augustus 2018
Toquinho
Pian della Cuna di Fematre
Visso / Pievetorina / Montecavallo (MC)

Donderdag 2 augustus 2018
NERI MARCORÈ E GNU QUARTET
San Giacomo – Monte Piselli en Montagna dei Fiori
Ascoli Piceno (AP)

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *