Ecco Le Marche

Wat zag hij daar tussen allerlei boeken steken ? Een map ? Hij haalde het er tussenuit, blies al het stof er van….. en ontdekte zo vorig jaar per toeval de nooit gespeelde partituren van Niccolò Bonanni, een muziekleraar van Cupra Montana uit de 18de eeuw. Niet zomaar een leraar, want hij onderrichtte o.a. de beroemde componist Spontini die ooit aan het hof van Napoleon zou schitteren.

De ontdekker, één van de leden van de Archeoclub (Heemkundige kring) van Cupra Montana, waar ik ook actief ben , besloot om dan samen met de gemeente en andere organisaties deze stukken te laten opvoeren. Maar hiervoor moesten ze eerst uitgeschreven worden voor koor en orkest, dit zou dan de taak worden voor de violist Cristiano del Priori.

Op 30 juni aanstaande zal een deel van die muziek opgevoerd worden , in de San Lorenzokerk van Cupra door het Astral Ensemble met behulp van instrumenten uit die periode en het koor  Vox Poetica di Fermo.

Zelfs mensen uit de muziekwereld zullen zelden van deze Bonnani gehoord hebben in tegenstelling tot Spontini. Doch ergens onterecht, want deze priester was kapelmeester ,organist in de San Leonardo kerk van Cupra Montana, een begaafde componist van liturgische muziek en een uitstekende muziekleraar. Waardoor hij niet bekend raakte ? Misschien vond hij het zelf minder belangrijk om in de spotlight te staan, of niet de juiste mensen gekend ?

Geboren in 1737 te Fabriano , maar al gauw vestigde hij zich in Cupra Montana waar al sinds 1600 een befaamde muziekschool voor zang en instrumenten was. Hij stierf uiteindelijk op 13 juli 1821.

In 1833 zorgde de toenmalige burgemeester voor een gedenksteen:

Hier kreeg Gaspare Spontini muzieklessen van NICCOLÒ BONANNI. Om deze begaafde maestro en zijn onsterfelijker leerling te gedenken legde het gemeentebestuur van Cupra deze gedenksteen.

MDCCCLXXXIII

Bij de stichting van de plaatselijke fanfare in 1922 nam men zijn naam over en in 1951 werd er een straat naar hem benoemd.

De première: 30/6 om 21,30 San Lorenzo kerk te Cupra Montana, ingang gratis.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *