Ecco Le Marche

Bijna elke Marchigiaanse gemeente, hoe klein ook,  bezit een museum. Weliswaar dikwijls met klantonvriendelijke openingsuren of zelfs gedurende lange tijd gesloten, maar er is een museum.
Onze gemeente Cupra Montana herbergt een speciale collectie, dat natuurlijk iets met wijn te maken heeft, nl. een internationale wijnetiketten verzameling ! Een unicum, want alleen in Zwitserland treft men nog zo’n museum aan, meer bepaald in Aigle.

Ooit gestart als een passie van Signor Rossi, wijnetiketten losmaken van de wijnflessen en bijhouden, groeide de verzameling zienderogen; Op een gegeven ogenblik ontving hij uit heel de wereld etiketten, netjes afgeleverd door de postbode. In een tijdperk voor internet, begreep dhr Rossi dan ook niet hoe men in Australië wist dat hij deze passie had. Zijn huis werd dan ook te klein voor zo’n collectie (ca.100.000 exemplaren)  bovendien waren er zulke mooie bij , die moest het publiek toch ook kunnen zien.

In 1987 opende dan het museum der wijnetiketten in het 18de eeuwse palazzo Leoni, waar het dan in 2016 zou verhuizen naar de gewelfde kelders van het 18de eeuwse Santa Catarinaklooster, het gebouw pal tegenover. Iets wat signor Rossi zelf helaas niet meer zou meemaken.

Via het VVV treedt men het museum binnen.

De rondgang start chronologisch, de alleroudste etiketten uit de 19de eeuw staan vooraan. Papieren etiketten zo leren we, werden noodzakelijk toen men wijn in glazen flessen vervoerde. Daarvoor gebeurde het transport immers in houten vaten . De allereerste waren dan ook heel eenvoudig met alleen de naam van de wijn erop geschreven.

Dat veranderde met de jaren , getuige de kunstwerkjes die men hier aantreft. Voor de hele collectie is natuurlijk geen plaats, dus maakte men een selectie. De reis in de tijd verandert in een reis door de wereld, van Europa naar Azië en van Amerika tot Afrika en Australië, overal maakt men wijn blijkbaar. Dikwijls ook in landen waar men het niet verwacht.

De laatste zaal heeft verschillende thema’s; kunst, cartoons, geschiedenis en zelfs erotica .

Naast de etiketten lopen we even door de gang van de Sagra dell’Uva, het oudste wijnfeest van heel de Marche en het op 1 na oudste van Italië. De eerste affiche van 1928 prijkt hier op de muur alsook enkele foto’s van dat feest. Aan de hand van de affiches van de verschillende jaargangen ziet men ook hoe de grafiek in de loop der tijd evolueerde.

Aandacht voor de Verdicchiowijn mag natuurlijk niet ontbreken in de hoofdstad van de Verdicchio; de geschiedenis ervan komt aan bod, alsook de gebieden waar de wijngaarden staan. Een doorsnee van de bodem toont de klei maar ook hoeveel stenen hier in de grond zitten. Met als toemaatje de verschillende aroma’s die men bij het proeven van de Verdicchio kan ruiken, even aan de flesjes ruiken.

De locatie is indrukwekkend,  het geheel fantastisch gerestaureerd. Ooit maakten in deze kelders de nonnen van Santa Catarina hun wijn alsook een deel van  de bevolking.

De wijnproducenten uit de gemeente exposeren hier hun wijn en ’s weekends kan men in de enoteca heerlijke wijnen uit Cupra Montana proeven met deskundige uitleg.

Last but not least verdient de kleine botanische tuin ook een bezoek. Meer dan 100 inheemse planten verdeeld in bedden  volgens de specifieke  geneeskrachtige eigenschappen ervan.

Kinderen kunnen een speurtocht maken (in verschillende talen ) en een eigen etiket ontwerpen, die dan in het museum wordt tentoongesteld.

De moeite waard dus om  even te bezoeken:

Het MIG, musei in grotta.

Toegangsprijs 2 euro voor volwassenen, 1 euro voor houders van de Cupra Card. Er wordt Engels gesproken alsook in de enoteca.

Openingsuren van mei tot september:
maandag-zaterdag: 10.30-12.30+16.30-19.30
zondag: 16.30-19.30

Openingsuren van oktober tot december:
zaterdag + zondag; 16.30-19.30

Daarbuiten op aanvraag.

  • Corso G. Leopardi 59,
    60034 Cupramontana
  • tel +39-0731-780199

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *