Ecco Le Marche

Figaro, Figaro, wie kent deze aria niet ? De operakenners onder jullie weten natuurlijk dat het afkomstig is uit het stuk Largo al Factotum uit de beroemde opera de Barbier van Sevilla. Maar weinigen weten dat de componist Goacchino Rossini, in le Marche geboren is, in de badplaats Pesaro op 29/2/1792. De appel viel niet ver van de boom want zijn moeder was een zangeres , toen de vrouwen eindelijk in het openbaar mochten optreden en zijn vader was hoornist en trompettist.

Met 14 jaar studeerde hij aan het muzieklyceum in Bologna om vervolgens in 1815 in het theater van Napels verschillende opera’s buffa’s (komische opera’s) te schrijven die meteen een groot succes kenden, zoals de Barbier van Sevilla, la Cenerentola (Assepoester) en la Gazza Ladra.( de Ekster Dief)

Hij verliet Italië en trok naar Londen , doch vestigde zich daarna al gauw in Parijs, waar hij zijn laatste succesvolle  theaterstuk schreef Willem Tell.

Men kende hem als bon vivant , want hij hield enorm van lekker eten en dat kwam zijn gezondheid niet ten goede. Er circuleerden dan ook  talrijke karikaturen van hem.

De wereldvermaarde Franse  kok Escoffier eerde hem dan ook door een belangrijk vleesgerecht naar de componist te noemen: Tournedos Rossini.

In 1868 stierf hij in Parijs waar hij begraven werd op het kerkhof Père la Chaise te midden van andere beroemdheden. Zijn uitvaart en begrafenis kende enorm veel belangstelling. Doch bijna 20 jaar later verplaatste men zijn overblijfselen naar de Santa Croce in Firenze.

Pesaro wilde 150 jaar na zijn sterfdatum haar beroemdste zoon op een gepaste wijze herdenken. Wie Pesaro dit jaar bezoekt kan er dan ook niet naast kijken , overal kom je de maestro tegen!!! De etalages veelal versierd met Rossini of voorwerpen uit zijn tijd.

Men organiseert ook een multimediale tentoonstelling over zijn leven in het museum Civici en natuurlijk ook het geboortehuis van Rossini mag niet overgeslagen worden ! Een tip: bezoek eerst de tentoonstelling, want daar krijg je echt een volledige blik op Rossini’s leven. Alles tweetalig, Engels/ Italiaans !

Met hetzelfde kaartje kan je dan ook het geboortehuis bekijken. Hier krijg je een idee hoe de burgers uit de goede stand woonden. Men kan er ook muziek beluisteren en in de shop alles van de maestro kopen.

Tenslotte kan je eindigen bij het Conservatorium Rossini , wij waren er echter tijdens de zomervakantie maar gedurende het jaar kan je hier in het binnenhof zitten om van de verscheidene zangstemmen te genieten.

Ook Urbino en Fano vieren 150 jaar Rossini met een tentoonstelling , denken we maar al aan de Karnavalwagen dit jaar in Fano .

Wie pas volgend jaar Pesaro kan bezoeken niet getreurd ,want jaarlijks wordt het Rossini festival gehouden in het Rossini theater en het auditorium Pedrotti.

150 jaar Rossini  dat moet gevierd worden !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *