Ecco Le Marche

Geen herfst-of wintermaanden zonder heerlijke zelfgebakken zoetigheden. De ideale tijd dus om weer een afspraak te maken bij onze lieve kokkin Mamma Graziella.

Vandaag bereiden we de Maritozzi voor. Je hebt ze misschien al in onze buurregio’s gezien (en geproefd): ze kunnen dezelfde naam hebben, maar ze zijn verschillend. Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Lazio waar ze rond en met slagroom gevuld zijn. In le Marche daarentegen hebben ze een langwerpige vorm, bevatten ze rozijnen en worden bedekt met een witte glazuurlaag.

De naam Maritozzi is afkomstig van het woord  “maritozzo”, een bijnaam voor echtgenoot. Vroeger bestond in Lazio de gewoonte om deze zoete broodjes aan de toekomstige bruid te geven: de meisjes die zo’n koek ontvingen noemden de gulle schenker maritozzo. Soms zat er in het broodje ook een geschenkje zoals een ring of een juweeltje .

Maar in Le Marche werden ze meestal gebakken door de boerinnen, klaar om te worden opgegeten door de mannen, direct nadat ze ’s avonds thuiskwamen van het werk op het veld. Want de werkdag duurde zeker tot 23 uur en zo’n zoet broodje was altijd welkom, zeker als ze door moeder de vrouw gebakken was. Oorspronkelijk waren ze zonder eieren, zo bewaarden ze langer . Ze werden immers samen met het brood gebakken, d.w.z. één keer per week!
Om deze reden vindt men ze nu in de meeste bakkerijen het hele jaar door .

Mamma Graziella gaf ons het recept en we filmden haar bij het bakken van de maritozzi:

Het recept:

Bereidingstijd: 2u30

Baktijd: 15 min

Hoeveelheid: 16-18

Ingrediënten:

Deeg:

2 eieren

200gr suiker

120gr melk

75gr gesmolten lauwe boter

sap van 3 sinaasappelen

geraspte schil van 3 bio sinaasappelen

1 snufje zout

100gr rozijnen

50gr verse gist (blokje)

800gr meel

Glazuur:

1 eiwit

100g suiker

Werkwijze:

De rozijnen  gedurende een half uur in melk weken . Daarna laten uitlekken en uitknijpen.

Het blokje gist in lauwe melk oplossen.

Suiker en eieren mengen en gedurende enkele minuten flink kloppen. Voeg er dan het opgeloste gist, de gesmolten boter, het zout en de geraspte schil en het sap van de sinaasappelen toe. Alles goed mengen. Geleidelijk aan het meel erbij doen en het geheel kneden tot een glad en elastisch deeg. Het deeg bedekken en laten rijzen tot het dubbele volume.

Het gerezen deeg op een werkblad kneden en de uitgelekte rozijnen erdoor doen. Weeg het deeg en verdeel het in stukken van ca. 60-70 gram. Geef ze een  langwerpige vorm van 10cm lang en zet ze op een bakblik, met voldoende ruimte tussen elke deegvorm. Met een lichte doek bedekken en opnieuw laten rijzen.

Zodra ze zo gerezen zijn dat de stukken elkaar raken, het blik in de oven (180 graden ) schuiven, gedurende 15 minuten totdat ze een kleurtje hebben.

In tussentijd het glazuur bereiden door het eiwit samen met de suiker te kloppen tot een witte massa. Die witte massa onmiddellijk op de nog warme broodjes smeren. Zet ze gedurende enkele minuten terug in de oven, zodat de witte glazuur opdroogt en een heldere korst vormt.

De Maritozzi best in een blik of plastieken zak bewaren. Je mag ze ook invriezen en bij gebruik nog bevroren in de oven zetten.

Buon apettito !!!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *