Ecco Le Marche

We reden er dikwijls langs op weg naar Ancona en telkens vroegen we ons af, hoe kom je er in godsnaam ? Een restaurant in een paalwoning in de Adriatische Zee, langs de weg en de spoorbaan. 2 weken geleden , dankzij de open deur dagen van de FAI, ontdekten we eindelijk de toegangsweg naar dit speciale visrestaurant.

De FAI, een vereniging die dankzij giften sinds 1975 de schoonheden van Italië wil beschermen, houdt regelmatig opendeurdagen. Hierdoor kan men gebouwen, monumenten e.d. bezichtigen die normaal voor het publiek niet toegankelijk zijn. Deze keer bood de FAI o.a. de mogelijkheid aan, om de vissershuisjes op palen langs de kust van Ancona te bezoeken. Een van die Pesche, zoals men ze hier noemt, bevond zich bij het visrestaurant La Vecchia Pesca, waardoor we de toegang te weten kwamen.

Geen FAI dagen zonder gidsen, deze keer bleken het ex-bewoners te zijn van de Borghetto of Borgaccio van Ancona. Tot 1982 woonden er een 3000-tal mensen in een langgerekt dorp, gelegen op de heuvelflanken langs de zee net buiten Ancona. De meeste inwoners leefden van de visvangst die op de paalwoningen gebeurde. Men hoefde er niet op uit, de vissen die dicht bij het strand leefden ,konden zo met grote netten opgevist worden.

In december 1982 verwoestte een hevige aardverschuiving het hele dorp compleet met rijbaan en spoorweg….De inwoners verlieten hun dorp om er nooit meer terug te keren. De ondergrond bleek namelijk zo onstabiel, dat het dorp niet meer opgebouwd werd.

Na de interessante uitleg en een wandeling tot aan 1 van de structuren, besloten we om onze knorrende magen te stillen, bij la Vecchia Pesca (de oude visvangst). Ook op palen gebouwd, sinds 1962 een restaurantje met alles wat de zee maar aan heerlijkheden biedt. Een storm in 2016  veroorzaakte veel schade aan het gebouw maar gelukkig herbouwde men het . De kok probeert lokale tradities met smaken van andere regio’s te verbinden .

We namen plaats aan een tafeltje met zicht op zee en genoten vervolgens van de heerlijke ravioli’s met sepia inkt gevuld met ricotta, spaghettini met zeevruchten, om daarna een heerlijke zeevruchtenschotel te proeven.

Een beetje avontuurlijk om er te geraken, maar dat maakt het uiteindelijk tot insidertip ! Men rijdt naar Ancona via de SS76, richting centro. Op een gegeven ogenblik komt men op de Via Flaminia langs de zee, voorbij de Lidl en de autodealer Bartoletti,  net voor de grote aanwijzingsborden, bevindt zich rechts de parking van het restaurant. Daar parkeren en dan via een trap en een tunnel kom je aan de overkant bij de zee en het restaurant.


3 reacties

frans Scherpenisse · 26 oktober 2018 op 18:17

leuk verhaal weer Isabelle…wij hadden inderdaad wel eens iemand daar langs die muur naar de gang zien sluipen….een aanrader dus?….s winters ook open?

    isabelle · 31 oktober 2018 op 20:53

    hele jaar door, wel begrepen we de commentaren niet op tripadvisor, waren niet zo positief, maar bij ons wel ?

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *