Ecco Le Marche

Een onderneming starten in Italië/le Marche vraagt veel koppigheid, uithoudingsvermogen, geld en veel moed , zeer veel moed. Want de bureaucratie is hier niet mals. Toch durfden 3 jonge Marchigianen het aan om een eigen pub en bierbrouwerij op te starten in Jesi.

Bier brouwen ? In het land van de vino ???? De laatste jaren merken we een groeiende belangstelling voor bier , vooral bij de jongeren. Bij pizza drink je dan ook geen glaasje wijn meer maar een biertje. Wel blijft het drinken van bier een gastronomische gelegenheid, aan pinten pakken doen ze niet, nee men gaat voor de lekkere ambachtelijke bieren, die men degusteert, vergezeld van bijpassende gerechten. Sommige restaurants bieden al een bierkaart aan, naast die van de wijn.

Marco Tombini en Elisa Pietrelli baatten enkele jaren geleden een beershop uit, waar ze echter alleen konden verkopen maar niet uitschenken. Ze wilden meer, vonden nog een derde persoon Tomas Mutti die het avontuur aandurfde en na heel hard werken, openden ze in september 2016 hun pub Jack Rabbit. De naam ontleenden ze o.a. aan het restaurant uit de film Pulp Fiction maar gaf ook veel mogelijkheden; Jack een gemakkelijke naam en een rabbit of konijn gemakkelijk voor een logo. In de pub vind je dan ook getekende konijnen in allerlei varianten.

Een huisbrouwerij waarbij je het zelfgemaakte bier kan laten proeven en verkopen. Meer nog, ambachtelijk bier gemaakt en verkocht ter plekke . Ze hebben ook een keuken waar ze gerechten aanbieden die bij de bieren passen.

Al stijgt de bierconsumptie , er valt een heleboel in te halen vergeleken met de noordelijke Europese landen waar er al eeuwen lang een biercultuur bestaat. Ze organiseren dan ook begeleide degustaties, biercursussen e.d.  Als er een glas bier bestelt, volgt een mooie uitleg erbij.

Het basismateriaal waarmee het bier gebrouwen wordt, halen ze zoveel mogelijk in le Marche. Dat lukt aardig wat betreft  het gerst en het mout, maar helaas nog niet voor het hop. Italiaanse hop kost enorm veel. Gelukkig komen er steeds meer Italiaanse brouwerijen op de markt, dus de vraag vermeerdert naar het basisingrediënt. Nu staat Italië al op de 2de plaats van bierproducent na Amerika. Bestonden er in 96 nog slechts 6 Italiaanse brouwerijen, in 2013 waren dit er al 860 !!!!

Hun eigen bieren zijn zeer divers: weiss bier zonder tarwe, 2 soorten pils, seizoens bieren, kerstbier,rood bier, Precious, of bier met smaken zoals  hennep of pompoen. Ze produceren 1800l in de cantina en 500l aan de toog.

Naast hun eigen gebrouwen bieren, verkopen ze tevens ook andere merken, die ze regelmatig veranderen. Bij hen kan je terecht voor het aperitief, avondeten en een afterdinner.

Naast de typische krukken en de toog, vergaten ze niet om ook leuke eet-en zithoeken in te richten. De kaft van de menukaart bestaat uit oud materiaal gebruikt in de karren van het wijnfeest van Cupramontana.

Je kan er altijd terecht vanaf 18 uur uitgezonderd op maandag. Naast cursussen zijn er ook veel live optredens en andere initiatieven zoals de internationale aperitieven enz…

Jack Rabbit in het midden van het centrum van Jesi, op café gaan in Jesi is nu ook mogelijk ! Onze Duitstalige blogster Elke probeerde het uit !


1 reactie

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *