Ecco Le Marche

Jaren geleden , bracht een Italiaans vriend tijdens een etentje, een fles schuimwijn mee. Bij het uitschenken kwam tot onze grote verbazing  een rood gekleurde drank uit de fles…..zo maakten we kennis met de rode schuimwijn de Vernaccia van Serrapetrona.( Niet te verwarren met de witte Vernaccia wijn uit Toscana)

 

De Vernaccia Nera druif verbouwt men in een uiterst klein officieel begrensd wijn gebied rond de gemeentes Serrapetrona, San Severino Marche en Belforte del Chienti. Tevens de eerste Marchigiaanse wijn die vanaf 2004 het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) predicaat mocht voeren.  Vooraleer je dit vermelden mag op het etiket, moet je minstens 5 jaar DOC wijn zijn. De wijn moet in dat bepaald gebied groeien, geoogst en geproduceerd worden en aan strenge criteria voldoen..

Om zo’n rode schuimwijn te maken , komt er  heel wat bij kijken ! Gelukkig organiseert Serrapetrona jaarlijks in november, 2 opendeurdagen , Apassimenti Aperti waarbij men het drogings-proces van de druiven kan bekijken. Nieuwsgierig geworden besloten we om er heen te gaan. Het gemeenteplein van Serrapetrona verwelkomde ons met wijnkraampjes , producten van lokale ambachtslieden en zoals altijd de mogelijkheid om de gerechten van de cuisine locale te proeven.

Op een folder kozen we 2 wijnboeren uit om te bezichtigen, want het drogen van de druiven kan op 2 verschillende manieren gebeuren : hangend aan rekken  of liggend in houten kistjes.

De rit ernaar toe was al een sprookje; een magnifieke tocht door wijngaarden en heuvels die afwisselend geel, rood of bruin kleurden…le Marche op hun best !

Een warm onthaal aan de beide locaties , waarbij de rondleiding startte doorheen duizenden opgehangen donkere druiven, een duidelijke verklaring voor de druivennaam Vernaccia Nera (zwarte Vernaccia) . Rijen en rijen druiven naast elkaar, indrukwekkend om te zien. Het respect voor deze arbeidsintensieve wijn groeide naarmate we meer te weten kwamen over het hele arbeidsproces:

De oogst gebeurt uitsluitend met de hand. 60%  wordt meteen geperst en in vaten bewaard (de eerste gisting).
40% wordt dan gedroogd , opgehangen of in kistjes gezet.

In januari perst men heel zachtjes de gedroogde druiven en dat sap voegt men toe bij het sap dat al eerder in de vaten was. (tweede gisting)

2 maanden later brengt men de wijn in autoclaven of drukvaten waar men dan gisten aan toevoegt (de derde gisting). Dit proces duurt minimaal 2 maanden en op basis van het suikergehalte vervaardigt men een secco of een dolce,zoete schuimwijn.

Met deze kennis smaakte de Vernaccia dan ook des te lekkerder !

De volgende wijnboer leidde ons rond bij de talrijke kistjes met gedroogde druiven. Even interessant om te zien ! Het wijnmakingsproces gebeurde hier natuurlijk op dezelfde manier . Bovendien vernamen we dat de Vernaccia di Serrapetrona minstens uit 85 % Vernaccia Nera druiven moest bestaan .

Daar het een klein wijngebied betreft, zal je deze wijn niet gemakkelijk in supermarkten terugvinden, zelfs niet in le Marche.

De wijnbouwers geven altijd rondleidingen en degustaties, maar natuurlijk zijn de opendeurdagen van de Apassimenti het meest interessant. Een tip:  bezoek de wijnproducenten tijdens die opendeurdagen rond 14-15 uur, dan is het overal nog heel rustig.

 

 

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *