Ecco Le Marche

De dag dat we onze huissleutels kregen van ons Italiaans huis, in 2000, verwelkomden onze buren ons met een fles zelfgemaakte donkerrode drank. ” nee” zeiden ze ” het was geen vino maar visciola”.  Toen een totaal onbekend drank voor ons, maar nu drinken we die maar al te graag ! Het is nl. een kersenwijn gemaakt van de visciola of wilde kers die hier in het wild groeit. Het smaakt naar heerlijke donkere kersen , maar pas op het is een verraderlijke drank, er zit best wel veel alcohol in.

In de regel wordt de kersenwijn gemaakt van Visciola-kersen, suiker en rode Sangiovese-wijn (dezelfde druivensoort die in Toscane wordt gebruikt voor Chianti!).

Het aandeel wijn maakt de kersenwijn waarschijnlijk zo sterk. Sommigen voegen grappa of hun eigen kruiden toe – dus iedereen heeft zijn eigen recept. Het geheel moet  3 maanden gisten en dagelijks worden geroerd. Hij moet immers de rest van de wintermaanden doorlopen voordat hij wordt gefilterd en ongeveer 14 procent alcohol ontwikkelt. De Vi ‘de Visciola wordt vaak geserveerd als dessertwijn of zomaar, samen met amandelkoekjes die je dan in de wijn dompelt.

Vooral nu in de herfst bieden ze overal de “Vi ‘de Visciola” aan (“Vi” is in het plaatselijke dialect de afkorting voor “Vino”, wat wijn betekent).

Veel mensen maken het zelf thuis en ook de wijnmakers maken vaak kersenwijn en de beste, dus die met een hoog percentage, krijg je ofwel als een geschenk of koop je onder de toonbank.

De Visciola-kers hier in de Marche is een variëteit van een wild-zure kers: donkerder en kleiner dan de zure kersen die ik ken in België. In onze tuin staan ook enkele  Visciola-bomen, doch ik maak er jam van. Een heel karwei want de kleine kersen moeten ook nog eerst ontpit worden….maar het is wel de lievelingsjam van onze gasten !

Wil je de  Vi ‘de Visciola  proberen? Je vindt die voornamelijk in de omgeving van Cupramontana en Pergola, waar die dan visner wordt genoemd. Ga bij een wijnboer langs of ga half oktober naar de Festa del Vì de Visciola – het kersenwijnfestival in San Paolo di Jesi. Elke onze Duitse medeblogster was er vorig jaar en ondanks – of misschien vanwege – het koudere seizoen smaakte de wijn heerlijk. San Paolo di Jesi is een vrij kleine stad in de provincie Ancona, maar dat geeft het festival een heel leuke sfeer. Daarnaast spelen bands, net als de bekende Modena City Ramblers vorig jaar.

    

Salute !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *