Ecco Le Marche

Een zeer unieke Marchigiaanse traditie vindt op de avond van 9 december plaats; I focarò della Venuta (het vreugdevuur van de Komst). Op 10 december 1291 zou nl. het Heilige Huis van Maria aangekomen zijn in Loreto, een stadje niet ver van Ancona . Sinds 1617 steken de bewoners in de buurt van Loreto op de avond van 9 december vreugdevuren aan om het pad te verlichten voor het Heilige Huis . Volgens de overlevering zou dit huisje van Maria door de engelen overgevlogen zijn naar le Marche.

De eerste jaren dat ik in Poggio Cupro woonde, verzamelden de bewoners allerlei houten planken, stukken hout en ander brandbaar materiaal dat ze samen tot een grote hoop stapelden.

 

 

De avond van 9 december stak men de hele stapel in brand en aan de verschillende rookkolommen te zien , waren er in het dorpje nog andere vreugdevuren aan het branden. Via de dorpelingen kwamen we de reden te weten van die focolarò.

In Cupramontana, steekt men zo’n vuur,  zo dicht bij mogelijk een figuretta aan, een beeldje of afbeelding van de Madonna. Laura, onze Engelstalige blogster herinnert zich nog zeer goed dat dit vuur het begin van de Kerstperiode aankondigde.

Deze lange traditie, ooit spontaan gestart, werd pas in 1617 een officiële viering. Zeven jaar later beschreef Monaldo Leopardi, de vader van de beroemde dichter Giacomo Leopardi, de traditie in het kleine dorpje Recanati, niet ver van Loreto: “Het geluid van de mortieren, overal klokkengelui, terwijl grote vreugdevuren oplichten in de dorpen, in alle districten van de steden en bij de boerderijen op het platteland”. Een andere beroemde getuige van deze viering bleek Garibaldi die zich in 1849 in Ancona bevond.

Vanaf 1978, bij het aansteken van de vreugdevuren, kondigt men in  Macerata, de volgende bedevaart aan, die het volgende jaar te voet van Macerata naar Loreto plaatsvindt.

Tenslotte riep men in 2004 de 10 december uit tot Dag van le Marche: bij deze gelegenheid beloont men met de Gouden Specht (ons regionale symbool ) die personen die een speciale bijdrage leverden ten gunste van de regio Marche.

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *