Ecco Le Marche

Geen kerstmis zonder kerstmarkt zou je denken maar toen ik in 2000 in le Marche kwam wonen, waren die zo goed als onbestaande. De tijden veranderen en bijna elke gemeente organiseert tegenwoordig dit evenement. De mooiste, romantische en origineelste Marchigiaanse kerstmarkt vindt plaats in het stadje Candelara, in de buurt van Pesaro.


Sinds 2003 zet Candelara deze kerstactiviteit op, met als bijzonderheid de duizenden kaarsen. In het Italiaans betekent het woord candela dan ook kaars en de legende van deze gemeente draait dan ook om kaarsen; om te weten waar een nieuwe nederzetting op te richten, plaatste men op 3 heuvels kaarsen , en daar waar de kaarsen het langst bleven branden, stichtte men Candelara.

Kaarsen en gezelligheid gaan nog niet zo lang samen in Italië, mijn Italiaanse moeder weigerde pertinent een candle light diner langer dan 5 minuten….in haar tijd gebruikten men kaarsen vooral om de dodenwake te houden bij een gestorven persoon. In het begin brachten we dan ook altijd kaarsen mee uit België want hier waren ze onvindbaar of enorm duur. De komst van Ikea bracht hier langzaam verandering in.

Een bezoek aan de kerstmarkt in Candelara is meer dan de moeite waard; de middeleeuwse kern is mooi intact gebleven , de kraampjes bieden  originele kaarsen en kaarsversieringen aan, de fanfare uit kerstmannen en -vrouwen zorgt voor de muzikale inbreng en het gemeentepark verandert in een spellen- en knutselwereld voor jong en oud.

Maar je komt naar Candelara vooral voor de Kaarsen Happening ! om 17.30 en 18.30 gaan alle elektrische lichten uit en wordt Candelara nog louter door duizenden kaarsen verlicht ! een feeëriek moment waarbij de ooh’s en de aaah’s niet ontbreken !

Opwarmen kan men altijd door de vin brulés (gluehwein) en de lokale specialiteiten als polenta of ravioli met paddenstoelen.

Kortom wil je een Marchigiaanse kerstmarkt bezoeken, kies dan voor Candelara. Wegens het grote succes van de laatste jaren, heeft deze kerstmarkt plaats tijdens verschillende weekends van november en december. Een tip om de grote drukte te vermijden, kies voor een zaterdag en zorg dat je er om 14 uur bent. Dan kan je nog middageten en parkeren zonder probleem. Het is dan ook ideaal om alle kraampjes rustig te bekijken en zonder mensenmassa het stadje te verkennen. Om 17.30 maak je de eerste kaarsenhappening mee om daarna naar huis te rijden, waarbij je gemakkelijk de parking kan uitrijden, terwijl de meeste mensen nu pas aankomen.

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *