Ecco Le Marche

 

Ondanks de ontelbare weer apps die men tegenwoordig raadpleegt , gebeurt het nog regelmatig dat de weersvoorspellingen totaal verkeerd zijn. Toch durft men in le Marche het  aan om een weersvoorspelling te maken voor het hele jaar ! Dit gebeurt volgens een eeuwenoude traditie met een ui.

Men neme een ui , op de avond van 1 januari, (sommigen doen het op 24 januari) en snijdt hem in 4 stukken. Uit 1 stuk haal je nog eens 4 stukken eruit. Totdat je in totaal 12 stukken ui hebt. Het lijkt ingewikkeld maar om het te begrijpen, kun je het filmpje bekijken.

De 12 uienstukken vertegenwoordigen de 12 maanden. Zet er 6 naast elkaar op 1 rij op een houten snijplank, maak dan eronder een 2de rij van de overige 6. Het eerste stuk links bovenaan vertegenwoordigt januari. Dan strooit men op elk deel wat zout. De snijplank wordt aan een raam op het noorden gezet en men controleert de uiendelen vervolgens om de 4 uur: om 22:00, om 2:00 en om 6:00 .

Dit aflezen vereist enige ervaring. Hier namen we de weersvoorspelling van de gepensioneerde spoorwegman uit Jesi,  Alfio Lillini. Hij stelde uiteindelijk zijn weerkalender op voor het jaar 2019, op basis van de veranderingen die de uiendelen ondergingen gedurende de nacht.

Voor januari zou het zijn: eerste decade: koud-sneeuw-vorst, 2de decade: regen-sneeuw-veranderlijk, 3de decade: kou-sneeuw-vorst. Zo verder tot december.

Volgens zijn voorspellingen wordt het in le Marche een lange koude winter , de eerste warmte zou pas in mei komen maar dan krijgen we een droge en lange warme zomer tot einde september.

Zou het waar zijn ? Het blijft toch altijd een beetje koffiedik kijken !!!!

 

 

 


3 reacties

Jolanda · 15 januari 2019 op 20:05

Zou mooi zijn…wij komen.in mei weer;-)!!

    isabelle · 16 januari 2019 op 18:05

    eens opvolgen of het
    allemaal klopt !

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *