Ecco Le Marche

 

Niet bepaald Marchigiaans hoor ik jullie denken. dat is inderdaad zo voor de buffels, maar niet wat de cannabis betreft. Want de hennep plant (cannabis in het Latijn) die men hier verbouwt ,is de variëteit die weinig of nauwelijks  THC (Tetrahydrocannabinol) produceert, de stof die hallucinerend werkt.

In 1939 bouwde op het platteland bij Jesi, de markies Antonio Trionfo Honorati een stal met 30 melkkoeien van het Friese ras. De verse rauwe melk koelde men af tot 4 graden, bottelde men met de hand en verkocht men dan in Jesi van deur tot deur. Door de komst van de melkmachines in 1965 breidde het bedrijf uit, waardoor Giuseppe , de zoon van de markies, de eerste melkverwerking fabriek TreValli opstartte (nog altijd bestaand).

De derde generatie , de kleinkinderen Antonio en Giulia, wilden terug naar de rechtstreekse formule van producent tot klant. Hij zou verantwoordelijk worden voor de landbouw en de veeteelt, terwijl zijn zus in 2004 de kaasmakerij met verkooppunt opende.

De 30 koeien van weleer evolueerden naar een 300-tal buffels en koeien. Je kan op aanvraag de boederij bezoeken met aansluitend een degustatie. Elke was er zeer enthousiast over:

De buffels zijn behoorlijk indrukwekkende, krachtige dieren. Volgens Antonio zijn ze oorspronkelijk afkomstig uit Syrië, maar zijn ze meer algemeen bekend in Italië in de regio Campanië, het centrum van de productie van buffelmozzarella.

Sommige van de “gepensioneerde” buffels kunnen in de modder staan als ze dat willen. Antonio roept hen en ze komen meteen naar hem toe. De buffelkoeien die nog melk geven, bevinden zich om hygiënische redenen niet in de modder maar in ruime en open stallen.

Achter de stallen bevindt zich één van de cannabisvelden. De landbouw richtte zich oorspronkelijk op het verbouwen van het veevoer voor de buffels en koeien, maar kleinzoon Antonio wenste terug te gaan tot een traditioneel product, nl. hennep, waarvan Italië ooit 1 van de grootste producenten was samen met de Verenigde Staten. Helaas verbood dat laatste land de hennepteelt in het voordeel van de petroleumindustrie en zo kon plastiek de wereld veroveren .

Daar de laatste jaren de alternatieven voor de fossiele brandstoffen belangrijk worden, herontdekt men hennep als een duurzame plant; geen pesticiden nodig want ze is sterker dan onkruid,  weinig behoefte aan water en voeding, kortom een gewas met weinig verzorging. De uiteindelijke plant biedt enorm veel mogelijkheden : gezonde olie, meel voor brood, vezels voor touwen, kleding en isolerend bouwmateriaal en grondstof voor cosmetische producten, als dit geen wondermiddel is..

Bovendien bevatten ze  de werkzame ontspannende stof cannabidiol (CBD). Goed voor zijn koeien, beweert Antonio. Op de vraag of de politie vaker opdaagt, glimlacht hij en zegt “nee, dat doet ze niet, maar wel de plaatselijke jeugd “

Het bezoek eindigt met een degustatie van de  boerderijproducten zoals  verse buffelmozzarella en andere kaasproducten, evenals wijn en water, alles buiten opgediend en aan de picknicktafel geserveerd.

De kazen worden gemaakt uitsluitend van buffelmelk of van koe – en buffelmelk. Naast de bekende mozzarella’s bereidt men ook harde kazen, yoghurt en boter.

De boerderijwinkel is dagelijks geopend en achter de toonbank zie je door een venster de kaasfabriek, dat je echter om hygiënische redenen niet mag betreden. Rondleidingen moeten op voorhand  worden gereserveerd. Naast de melkproducten  zijn brood en koekjes uit hun eigen bakkerij te koop alsook andere speciale Marchigiaanse producten .

Trionfi Honorati heeft het goed gezien ; tegenwoordig schieten in heel Italië de cannabiswinkels als paddenstoelen uit de grond. Cannabis “light” is ongelooflijk  “in”. Doch velen vergeten dat deze cannabis light niet bedwelmend is, omdat het een verwaarloosbare hoeveelheid van de bedwelmende THC bevat, evenals de als voedsel gekweekte cannabis.

Hoe zei Antonio het zo mooi over hennep ?:

“Non ha bisogno di nulla, non ti chiede nulla, ma in compenso ti copre, ti scalda, sfama.”

Hij heeft niets nodig, hij vraagt niets, maar in ruil bedekt hij je, verwarmt hij je en voedt hij je.

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *