Ecco Le Marche

Bodybuilding en gastronomie? – dat gaat niet samen, althans zo dacht ik. Dergelijke sportmensen leven alleen maar van energiedrankjes, zakjes met eiwitpoeder….toch ? Totdat onze medeblogster Elke het verhaal van de “Maciste” tegenkwam,  een bekend persoon uit Castelplanio, een stadje in le Marche.

Stefano Marzi, vandaag ongeveer 70 jaar oud en nog steeds een succesvolle bodybuilder, is tegelijkertijd een gepassioneerde kok en eigenaar van het restaurant “Mac’Iste” in Castelplanio. Vanwege het bodybuilden kreeg hij de bijnaam “Maciste”, een Herculesachtige fictief personage bedacht door de dichter Gabriele D’Annunzio.  Talloze films tot begin de jaren 70 werden opgedragen aan Maciste. Naast bodybuilder was hij een gepassioneerde kok in de meest gerenommeerde restaurants in Firenze en Rome, zoals het vijfsterrenhotel “Bernini Bristol” op Piazza Barberini in Rome. Totdat hij 40 jaar geleden zijn eigen droom vervulde en de ‘Mac’Iste’ opende in Castelplanio in de Marche. “Maciste” veranderde hij in “Mac Iste” omdat Stefano Marzi ook hamburgers in zijn pub aanbiedt, uiteraard zelfgemaakt, naast de meer traditionele Italiaanse gerechten zoals pizza en pasta .

 

 

Maar wat Maciste legendarisch maakt in de culinaire wereld is zijn zelfbedachte pastagerecht, de “Macheroncini al Fumé”(gerookte macheroncini) Het recept is geheim, hoewel het vaak wordt gekopieerd: veel restaurants in de omgeving bieden het gerecht aan, maar geen enkele kan tippen aan het origineel. Medeblogster Laura vertelde ons dat Pasta Al Fumé in haar jeugd de ultieme feestmaaltijd was die men niet mocht missen . Zeker op de eerste verjaardagsfeestjes die het afscheid van kindzijn aankondigden want je bleef immers feesten tot aan het avondeten toe ! Veel marchigiaanse moeders zijn dan ook begonnen met het koken van dit populaire gerecht.

De bekroning was echter een artikel in  het Italiaanse gastronomische tijdschrift “La Cucina Italiana”, dat hem  in 2016 werd opgedragen waarbij enkele details onthuld werden van ” het mythische” gerecht.

Elke, die een gepassioneerde liefde koestert voor biografieën en lekker eten, besloot om “Mac’Iste” uit te proberen. Haar eerste poging mislukte omdat ze niet gereserveerd had en de zaak vol zat. Maar de volgende keer lukte het: het restaurant doet meer denken aan een Engelse pub en is waarschijnlijk tot laat in de nacht geopend – een zeldzaamheid in Italië, waar je meestal niet de hele avond in een pub doorbrengt. Ze koos natuurlijk voor de “Macheroncini al Fumé”, evenals een pizza. Tijdens het wachten, bekeek ze aandachtig de interieur decoratie ; overal bekers en getuigenissen van Maciste’s overwinningen in bodybuildingwedstrijden. En dan kwam de master himself even uit de keuken, met schort aan en een nog volledig gespierd lijf, om haar op een vriendelijke en bescheiden manier mee te delen dat haar eten er zo aankwam.

De pizza smaakte goed, maar de Macheroncini waren een waar feest! De saus heeft inderdaad delicate rookaroma’s. Het gerecht zou uit drie soorten kaas, tomaten, room en pancetta (Italiaanse gerookt spek) en kruiden bestaan. Maar zoals reeds vermeld, het precieze recept is een geheim. Een halve portie is al meer dan voldoende want het is toch een machtig gerecht, maar smaken dat het doet.

Elke en Laura hebben me echt nieuwsgierig gemaakt en dit adres zal ik zeker en vast eens uitproberen, misschien kom ik jullie daar wel tegen ????


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *