Ecco Le Marche

Deze week startte de 7-daagse wielerkoers de Tirreno Adriatico, die sinds 1966 altijd aan de westkant van het Italiaanse schiereiland begint, dus bij de Tyrreense zee om dan na 7 dagen te eindigen aan de oostkant , meer bepaald aan de Adriatische kust. De wielrenners rijden altijd door le Marche en dit jaar sluiten ze af in onze regio in San Benedetto del Tronto. Maandag op 18 maart komen ze zelfs 500 m voorbij mijn huisdeur, dus dat wordt supporteren !

Wie won ooit de meeste Tirreno Adriatico koersen ? Met trots kan ik vermelden dat dit palmares op naam van een Belg staat, Roger de Vlaeminck won liefst 6 maal deze wielerwedstrijd ! Gevolgd door vele wielrenners die het 2 keer wonnen.

Maar ook le Marche telt een winnaar van de Tirreno Adriatico; in 2009 won Michele Scarponi , niet zomaar een wielrenner want hij won in 2009 de Giro toen men Contador schorste. Hij werd geboren in 1979 in Jesi , om dan in 2002 profwielrenner te worden. Regelmatig finishte hij als eerste over de lijn. Helaas kwam er onverwachts een einde aan deze carrière toen hij in 2017 verongelukte tijdens een trainingsrit op zijn fiets, een bestelauto reed hem aan in de gemeente Filottrano waar Michele woonde. De hele Marche treurde om hem en overal vindt men wel gedenkplaten ter ere van deze wielrenner.

Zo ook in Castelletta, een deelgemeente van Fabriano. Een felle klim is nodig om er te geraken, Michele noemde deze weg dan ook niet voor niets La mia  Cima Coppi , de top van Coppi ( naar Fausto Coppi een zeer bekende Italiaanse wielrenner van na de oorlog). Op 2 september 2018 huldigde men er een monument waarbij Michele Scarponi als adelaar van Castelletta wordt herinnerd.

Zijn familie bleef ook niet bij de pakken neerzitten en stichtte een fonds Michele Scarponi, voor meer respect in het verkeer en het eerbiedigen van de verkeersregels, waar hier nog veel werk aan de winkel is !

Wie het programma van de koers wilt weten , kan hier terecht en wie weet zien jullie me maandag wel staan tussen alle supporters als de wielrenners in Cupramontana rijden !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *