Ecco Le Marche

Geen typische Marchigiaans gebeuren maar bijna elk jaar komt deze oldtimer Rally Mille Miglia (duizend mijlen) in le Marche. Als het middageten dan nog gepland staat in deze regio dan loont het ècht de moeite om er naar toe te gaan. Dit jaar is de lunch voorzien in Fabriano, een stad die zelf ook nog eens de moeite waard is om te bezoeken .

4 jaar geleden togen we naar Senigallia, we werden niet teleurgesteld. Mooi weer, veel enthousiastelingen van oldtimers natuurlijk. Het moment suprême als de hele karavaan van oude auto’s aankomt rijden. Het vergt een hele organisatie om al die auto’s geparkeerd te krijgen en dan moeten alle inzittenden nog eens van een maaltijd voorzien worden. Per auto bijna altijd 2 personen, ook enkele vrouwen aan het stuur en de hele wereld is wel vertegenwoordigd. Nu hoorden we van enkele insiders dat niet alle buitenlandse deelnemers e.d. hun auto verscheepten naar Europa, men kan ze bij de organisatie als het ware huren. Want de auto’s die deelnemen moeten ooit aan de historische races tussen 1927 en 1957 hebben meegedaan. De participatie is dan ook besteed aan diegenen met een wat grotere portefeuille.

Ook niet liefhebbers van auto’s kunnen ervan genieten, de chauffeurs en co-piloten passen meestal hun outfit aan het jaartal van hun auto’s. De voertuigen allemaal blinkend en opgepoetst . Wat een mooie wagens waren dat toen, niks ontworpen door de computer, elk merk was dan ook duidelijk verschillend. Het voordeel is nu dat we op ons gemak alle wagens kunnen bekijken, want het middageten duurt wel even. Als je ze alleen zou zien passeren dan mis je toch wel iets.

 

Die oudjes vallen natuurlijk regelmatig in panne en dan is het zelf wat prutsen of de mecanicien erbij halen, want de rally gaat wel verder, nl. naar Rome.

 

Vanuit de Italiaanse hoofdstad keert men terug naar het beginpunt Brescia, waar deze race ooit zijn oorsprong vond. Tussen 1927 en 1957 reed men 1000 mijlen van Brescia naar Rome, elk jaar via een andere route. Wie dit het snelste deed, won de wedstrijd. In 1957 gebeurde er een zwaar ongeval waarbij naast de piloot ook toeschouwers omkwamen. Men borg deze auto race dan ook voor lange tijd in de kast. In de jaren 80 begon het toch wat te kriebelen om dan vanaf 1987 opnieuw elk jaar een rally met die oldtimers te organiseren, die ooit aan de historische wedstrijd hadden meegedaan. Toch zagen we ook veel modernere auto’s tussen zitten, misschien dat er uitzonderingen zijn ? De wachtlijst is in ieder geval langer dan het aantal toegestane deelnemers die rond de 300 ligt.

Dus afspraak volgende donderdag 16 mei om 12 uur in Fabriano. Mocht je ergens anders in Italië zijn of dit jaar niet in la Bella Italia vertoeven, informeer je dan op de Mille Miglia site !

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *