Ecco Le Marche

Elk jaar op 25 mei en 19 juli valt om 7.45  een lichtstraal precies op 2 speciale plekken in de abdij van Sant’Urbano; meer bepaald op 2 cirkels , eentje bevindt zich op een muur op de begane grond en eentje beneden in de crypte. 25 mei valt precies samen met de dag van de heilige Sint Urbanus.

Maar ook buiten die speciale dagen, raden we een bezoek aan deze mythische abdij ten sterkste aan ! Wij kregen een interessante rondleiding van Elisa die in het infocentrum werkt.

De geschiedenis van deze Romaanse abdij loopt ver terug in de tijd, in de 11 de eeuw om precies te zijn. Reeds in 1033 vermeldde een perkamenten document het bestaan van dit gebouw. In de 13 de eeuw brandde een gedeelte af, maar werd in dezelfde eeuw terug opgebouwd. Tot 1810 zouden de Camaldolenzer monniken hier verblijven totdat de Franse heerschappij het kerkelijke gebouw verkocht. De abdij kwam in privéhanden terecht en diende vanaf toen als boerderij. In 1978 erfde de gemeente Apiro het geheel om het in 1992 te laten restaureren in een abdij, restaurant en overnachtingsplek.

De ondernemer Loccioni wiens grootouders hier nog ooit leefden en die in de buurt geboren en getogen was, investeert tegenwoordig in een grootschalig ecologisch project waarbij ook het oude schooltje tegenover de abdij een belangrijke rol speelt. Hier installeerde hij een veld met zonnepanelen. waarbij men de hoeveelheid zonne-energie op een speciale manier aflezen kan: wanneer men op de speciale steen met afbeelding van 2 voeten gaat staan, kijkt men naar zijn schaduw op de grond, hoe langer die is, hoe minder energie.

Wat maakt nu deze abdij zo speciaal ? Zodra je er aan komt rijden, valt het gebouw al op door zijn bijzondere constructie. Eenmaal binnen, wordt je getroffen door de stilte en mythische sfeer. Sober maar vol symboliek en hier en daar nog een fresco. De grote lege ruimte aan de ingang kenmerkte de plek voor de gelovigen, daarna volgde het presbyterium alleen toegankelijk voor de monniken. Een trap leidde uiteindelijk tot de crypte.

De kapitelen (bovenkant van de zuilen ) bevatten allemaal verscheidene versieringen, gaande van strijdende krijgers, tot dieren en planten.

Wat de fresco’s betreft, dateert de kruisiging aan de ingang rechts waarschijnlijk uit de 14 de eeuw. De afbeelding van de heilige Urbanus, vermoedt men, stamt uit de 15 de eeuw. Boven de ingang naar de crypte ontwaren we nog een fresco van de zittende Madonna. De crypte staat vol zuilen waarvan men beweert als men die achterstevoren omarmt dan zou men van de rugpijn verlost worden. Ook hier allemaal verschillende versierde kapitelen, en een altaar uit 1140 met een inscriptie over een mogelijke genade die hier  uitgesproken werd.

Elisa laat ons ook zien waar de stallen waren toen de abdij als boerderij diende. Men had vanuit de stal zicht op de binnenkant van de kerk. Tijdens de laatste werken aan de abdij werden waarschijnlijk nog resten van de oorspronkelijke kerk blootgelegd.

Alle zaterdagavonden celebreert hier de pastoor de mis. Trouwen kan men er ook, maar alleen de residenten van Apiro.  Het restaurant biedt traditionele gerechten aan en waar ooit de monniken en abt sliepen kan men er overnachten.

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *