Ecco Le Marche

Voordat ik in le Marche kwam wonen, had ik nog nooit van de papierstad Fabriano gehoord. Italiaanse kinderen daarentegen wel, want op de kaft van het tekenpapier gebruikt in de Italiaanse scholen, staat in grote letters FABRIANO.

Reeds in de 13 de eeuw (eerste document 1264) heerste in deze stad een bedrijvige papierindustrie, de mastri chartai of papiermeesters waren al ver buiten de regio bekend. De hoofdvereiste om papier te maken, nl. water, vond je in Fabriano immers in overvloed. Deze ambachtslieden zouden met 3 belangrijke uitvindingen het papier maken zelfs grondig wijzigen:

  1. de automatische klopper om vodden tot pulp te malen
  2. de dierlijke gelatine die het papier steviger en gladder zou maken
  3. het filegraandraadwerk om watermerken te realiseren in het papier.

Op het hoogtepunt van de papierindustrie telde deze gemeente wel 40 papierfabriekjes of gualchiere genaamd. Tijdens de 16 de eeuw ging het minder goed met het papier uit Fabriano, te duur door de belastingen van de paus. Einde 18 de eeuw zorgde de ondernemer Pietro Miliani, waarnaar de huidige moderne papierfabrieken genoemd zijn, voor een heropbloei. Tegenwoordig wordt hier kostbaar papier gemaakt, o.a. de basis voor de eurobiljetten, maar ook teken- en aquarelpapier van hoge kwaliteit.

Het museum opende de deuren in 1984 in het ex-San Domenico klooster uit de 14de eeuw. Als bezoeker krijg je eerst een film te zien (It/Duits/Engels of Frans) i.v.m. de geschiedenis van het papier.

Daarna maak je als het ware een reis terug in de tijd van het ambachtelijk papier maken. De grote vodden-klopmachine kan in gang gezet worden, daarna schept een medewerker het papier uit het water. De gelatine plakmachine komt daarna aan de beurt , vervolgens het droog apparaat.

Het meeste kostbare materiaal uit het museum bestaat uit de verzameling filigraan draadwerk gaande van de 13 de tot de 20 ste eeuw. Hier wordt het hele procedé uitgelegd hoe uiteindelijk een watermerk ontstaat. Er zijn prachtige kunstwerken bij !

Mocht je ambachtelijk papier als souvenir willen, dan kan je je hart ophalen in de museum winkel of in de papierwinkels van Fabriano.

Een tof en interessant museum, waarbij er regelmatig geleide bezoeken zijn met gids, die de moeite waard zijn, want dan word je als bezoeker actief bij het gebeuren betrokken.

Andere papiermusea in le Marche : in Pioraco en in Ascoli Piceno.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *