Ecco Le Marche

Stel je voor dat je 85/90 Km / u bereikt op een skateboard. En stel je nu voor dat je op dat skateboard 2,7 km bergafwaarts rijdt. Oh, en vergeet niet om slechts op je lichaam te vertrouwen, geen motoren nodig om te draaien, te stoppen of te  versnellen. Dit is in enkele woorden de Verdicchio Race, de Longboard en Streetluge downhill competitie die plaatsvindt in Poggio Cupro, een gehucht in de buurt van Cupramontana.

Laura onze Engelstalige medeblogster interviewde Roberto Marasca, een veteraan in de Longboard-competitie, en een van de organisatoren van de Verdicchio Race.

Roberto Marasca in action

Om te beginnen vroeg ik, hoe gek het ook was, het verschil tussen het Longboard en de Streetluge (beide buitenaardse woorden voor mij).

Het Longboard lijkt veel op een skateboard maar is langer en zwaarder omdat het ècht bedoeld is om te rijden en niet om te stunten, te springen e.d. De rijder staat op het bord en draagt meestal een leren pak, een helm en versterkte zolen onder de schoenen waarmee hij kan remmen. De maximale snelheid die kan worden bereikt met een longboard is 85 km / h. Als de rijder wil draaien of driften, moet hij een “slide” uitvoeren, meestal gebeurt dat met behulp van de hand die in een versterkte handschoen zit op de grond en het lichaam overeenkomstig te verplaatsen.

 

De StreetLuge is een bord waarop de rijder ligt, met de voeten naar de straat gericht. De maximale snelheid kan oplopen tot 90 km / h, en de bestuurder beweegt zijn lichaam om te draaien of te remmen. Nogmaals, het pak is gemaakt van leer en de zolen van de schoenen zijn versterkt met, en dit heeft veel indruk op me gemaakt, hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor autobanden!

 

Deze twee sporten zijn wereldwijd bekend en overal ter wereld zijn er kampioenschappen en speciale trainingswegen. In Zwitserland sluiten ze er zelfs wegen voor af in bepaalde periodes voor het publiek, om de renners te laten trainen.

Maar waarom hebben Roberto en zijn collega-organisatoren, Federico Barboni en Matteo Fioretti voor Le Marche gekozen? Ze zijn “marchigiani” en ze weten heel goed dat de hellingen van ons landschap erg aantrekkelijk zouden zijn voor kampioenen die van overal komen. Tijdens de Verdicchio-race zijn er inderdaad vertegenwoordigers uit Nederland, Duitsland, de VS, Rusland, Egypte, Brazilië en zelfs een afgelegen dorp op Groenland.

De Verdicchio-race heeft een interessante geschiedenis: het begon allemaal in 2011 toen het Europees kampioenschap plaatsvond in Castelplanio. In die tijd was dit soort sport heel nieuw voor de lokale bevolking en het duurde een tijd voordat het de juiste roem vergaarde. In 2013 verhuisde de wedstrijd naar Poggio Cupro, waar al wat zeepkistenraces gehouden werden.

De heuvel van Poggio Cupro werd goed bevonden voor de WK puntentelling en dit jaar (2019) tellen we al de vijfde editie maar het zal zeker niet de laatste zijn.! Het is een heel technisch parcours door de vele bochten die elkaar snel opvolgen en door de plotselinge hoogteverschillen…aan de start vind je er  dan ook de grote namen en de wereldkampioenen terug.

De droom van de organisatoren is om de haarspeldbochten van Le Marche nog bekender en bereikbaarder te maken op lokale schaal. Een regionale competitie op verschillende plaatsen zou van onze heuvels de echte protagonisten van deze sport kunnen maken! Roberto, Federico en Matteo werken hard om de competitie solide en terugkerend te maken: het heeft niet alleen invloed op de wereldwijde faam van onze heuvels, maar ook op de lokale economie … vergeet niet dat de naam “Verdicchio” nu in die wereld als brand geassocieerd wordt met Poggio Cupro.

En weet je, renners kunnen echt dorstig zijn na 75 km / u te hebben bereikt, 2,7 km gereden te hebben, de moeilijkste haarspeldbocht (Curva Campari) gepasseerd … en een fles Verdicchio is precies de perfecte oplossing!

Het volgende filmpje maakt duidelijk hoe durfal men moet zijn en ja er doen ook veel vrouwen/meisjes aan mee !

Volgende week is het weer zover, dan verandert ons dorpje in een echte skateboard dorp. De meeste deelnemers kamperen op de camping in Cupramontana, die de gemeente speciaal voor hen inricht. Gedurende 4 dagen wedijveren de rijders weer met elkaar voor het Italiaanse kampioenschap, de kwalifikatie voor de wereldkampionschappen of doen mee aan de freeride, dit is dan zonder competitie.

Maar eerst stelt men nog hooibalen op in de bochten als bescherming en huurt men tegenwoordig bussen in om de skaters die aan de finish bereiken, terug naar boven te brengen. Zoveel participanten schrijven zich tegenwoordig in….de eerste jaren gebeurde dat nog met een pick up of op de aanhanger van een tractor…..

Als je in de buurt bent van juli 10 tot en met 13 juli, mis dan niet de kans om een praatje te maken met deze gekke … ehm, gepassioneerde rijders van over de hele wereld.

Bekijk hier het programma: Verdicchio Race 2019


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *