Ecco Le Marche

 

Ook in de Adriatische zee komen er zeeschildpadden (caretta caretta) voor, waarbij ze in ideale omstandigheden wel 80 jaar oud kunnen worden. Helaas bereiken vele deze gezegende leeftijd niet, enerzijds doordat zij verstrikt raken in visnetten, of dat bootschroeven ze verwonden, of omdat ze ziek worden….

Gelukkig bevindt zich in Riccione een opvangplaats voor deze zeedieren, waarbij de genezen zeeschildpadden terug in zee worden gelost.

Een dergelijk evenement kan je meemaken ! De Traghettatori van de Conero bieden de mogelijkheid aan het publiek om met de verzorgers en de genezen schildpad op zee uit te varen.  Samen met mijn neefjes, nichtjes, zus en Erik mijn man meldden we ons aan om dit mee te maken.

We voeren met 2 boten langs de prachtige Conero kliffenkust om aan te meren bij het strandje le 2 Sorelle (alleen te voet of per boot bereikbaar). Hier mag er niet gevist worden, dus de ideale plek om de schildpad weer vrij te laten.

 

Het strand was met een koord afgebakend, zodat we niet te dicht bij het dier konden. Eén van de verzorgers zwom al een stukje de zee in om het dier te begeleiden.

Zodra de schildpad het zeewater rook, wist ze niet hoe snel ze naar het water moest hollen. Zo snel zag ik een schildpad nog nooit voortbewegen. Een prachtig moment om te zien hoe dolgelukkig ze weer in haar eigen omgeving kon vertoeven.

    

 

Wil je dat ook meemaken ? Meld je online aan of in Numana zelf bij de Traghettatori van Numana. Een deel van de opbrengst gaat naar het opvangcentrum. Men kan ook financieel helpen door een schildpad te adopteren.

Jaarlijks verschillen de data afhankelijk van het aantal genezen schildpadden en bij ietwat wilde golven wordt niet uitgevaren !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *