Ecco Le Marche

 

In de meeste Marchigiaanse gezinnen heb je naast la mamma die lekker kookt, met een beetje geluk nog een nonna (oma) die haar culinaire kennis nog uitoefent.

Met veel plezier stellen we jullie dan Nonna Franca voor, die ook in het dorpje Poggio Cupro/Cupramontana woont. Zij was bereid om haar Marchigiaanse recepten te verklappen aan de lezers van de Eccolemarcheblog.

Maar laten we haar eerst zich voorstellen:

dag allemaal,

Ik ben geboren nou da’s alweer een tijdje geleden.

In mijn leven heb ik veel dingen gedaan maar het belangrijkste was moeder zijn van vier prachtige kinderen en oma van zeven net zo leuke kleinkinderen!

Mijn passie voor het koken ontstond toen ik begon te werken als kokkin in een bejaardentehuis voor ouderen. Uit respect en liefde voor hen, kookte ik er dan ook met hart en ziel !

Genietend van mijn welverdiende pensioentje, oefen ik nu mijn passie uit tijdens de zondagse maaltijden  voor mijn familie. De recepten die ik daarvoor gebruik, wil ik dan ook graag met jullie delen !

Buon appetito,

Nonna Franca.

Voor haar eerste recept viel haar keus op de Passatelli, een gerecht dat snel klaar is en dat zowel in de zomer als in de winter kan gegeten worden. Het lijkt op pasta maar is veel gemakkelijker om te maken en de zelfgemaakte versie is minder zwaar dan die van in de restaurants.

Ingrediënten:

Voor het Passatellideeg:

2 eieren
100 g fijn paneermeel
60 g geraspte parmigiano kaas
geraspte citroenschil
geraspte nootmuskaat
zout naar smaak
peper naar smaak
bouillon

Voor de saus:

250 g erwten (diepvries of vers)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
olie en boter
3 plakken rauwe ham
zout naar smaak
peper naar smaak
verse basilicum

Bereiding:

Saus: In een braadpan de gehakte ui en de hele knoflookteen bakken in olie en een klontje boter. Knoflook eruit halen. De erwten toevoegen en ze bedekken met water. Op middelmatig vuur koken gedurende 15 à 20 minuten. Een deel ervan pureren om het recept romig te maken.
De rauwe ham in reepjes snijden en bakken totdat ze krokant zijn.

Passatelli: De eieren kloppen en dan één voor één de andere ingrediënten toevoegen. Kneden totdat het een homogeen deeg wordt en een bal vormen. Enkele minuten laten rusten. Ondertussen laat je de bouillon koken. In de zomer raadt Nonna Franca een lichte groentebouillon aan en in de winter een meer krachtige vleesbouillon.
Een deel van het deeg doe je in de Passatellipers, die verschillend is van een aardappelpers. (zie foto).

Je perst boven de bouillonpan , totdat de slierten ca. 5 à 6 cm lang zijn. Je snijdt ze af en laat ze direct in de kokende vloeistof belanden.

Zodra ze aan de oppervlakte drijven,

haal je de passatelli eruit en voeg ze bij de erwten in de braadpan. De passatelli zijn nu klaar om opgediend te worden. Strijk de gepureerde erwtencrème op een mooi dienblad. Leg daarop de passatelli met de erwten. Daarbovenop komen de krokante hamreepjes en de verse basilicumbladeren.

Andere sauzen zijn natuurlijk ook mogelijk maar voor de zomer is dit een uitstekend combinatie.

Zoals altijd een filmpje om extra ondersteuning te geven:

 

Buon appetito !

 

 

 

 


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *