Ecco Le Marche

(met dank aan Vincenzo Mollaretti voor de titelfoto)

 

Tijdens het beroemde wijnfeest in Cupramontana treden de laatste jaren moderne  muziekgroepen op. In 1928 toen de Cuprensers voor de eerste keer hun wijnoogst groots vierden, maakte men gebruik van de muziek die toen in was bij het volk: de Saltarello. Bijna niemand bezat toen een radio en wie muziek wilde horen, zeker de bevolking op het platteland, moest naar een feest gaan of de muzikanten trokken langs de boerderijen.

De Saltarello hoorde en zag ik voor het eerst tijdens onze eerste Sagra dell’Uva in 2001. Want gelukkig houdt de volksdansgroep Il Massaccio deze traditie in ere, het is niet alleen muziek maar ook dans ! In het woordje saltarello komt immers het woord saltare voor,  dat springen betekent. Het is dan ook een vrolijke ritmische muziek die gemakkelijk tot dansen uitnodigt.

 

De eerste bekende bron van een dans die bekend staat als Saltarello, is een muzikale transcriptie uit het midden van de veertiende eeuw (vandaag bewaard in het British Museum in Londen). Antonio Cornazzanoboek  spreekt van Saltarello in zijn handleiding “Over de kunst van het dansen” (1465) als een van de vier fundamentele bewegingen van adellijke renaissancedansen (samen met piva, bassadanza en quaternaria). Pas in de zeventiende en achttiende eeuw vinden we bij het gewone volk van midden- en Noord-Italië een dans met de naam Saltarello .

Wil je het eens zien of waarom niet ook eens mee dansen ? Op elk volksfeest in le Marche zal er zeker de Saltarello gedanst worden, zeker als die gemeente een volksdansgroep bezit !

 

Venite a ballare !!!!

 


1 reactie

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *