Ecco Le Marche

“Gente di mare…che se ne va…” Dit al meer dan 3o jaar oude liedje  geldt nog altijd voor de meeste Italianen; zomervakantie vieren aan zee. Zelf ben ik absoluut geen zee-of strandmens maar voor de mooie kliffenkust van de Monte Conero maak ik graag een uitzondering !

Onze regio Italië in het klein genoemd , bezit ook een aanzienlijk aantal kilometers kust aan de Adriatische Zee. Hoofdzakelijk een platte kust totdat die vanaf Ancona begint te stijgen om bij de Monte Conero een hoogte van meer dan 500 meter te bereiken. Zo’n stijgende kust dat betekent natuurlijk kliffen en leuke baaitjes, maar ook dat men er niet overal met de auto geraakt. Enkele stranden tussen Ancona en Portonovo, waarbij Mezzavalle het bekendste is,  bereik je uitsluitend met de benenwagen  via bergpaadjes of  via de zee met bootjes die vanuit Ancona vertrekken.

Bij Portonovo zelf geraak je wel met de auto. Deze plek bezit geen eigen kerm ,maar bestaat uit een verzameling van hotels en  restaurants waar je heerlijke vis kan eten.

Om tot de badplaatsen Sirolo en Numana te komen, rijdt men rond de Monte Conero. Eventueel kan men afslaan tot de Badia van San Pietro net niet het hoogste punt van de Monte. Hier vertrekken  wandelingen naar het strand beneden, maar denk eraan je moet dan weer helemaal terug naar boven . De meest avontuurlijke tocht leidt naar 2 rotsformaties in zee, de 2 Sorelle (de 2 zusters) genaamd, maar doordat dit pad al lang niet meer onderhouden wordt , is dit af te raden voor onervaren stappers.

Vanuit de piazza van de gezellige badplaats Sirolo geniet je van een prachtig panorama op de Monte Conero. Er zijn leuke terrasjes en goede eetadressen, zoals da Sara in het centrum en beneden op het  strand Arturo ,onze favoriet. Met een beetje geluk kan je nog het vissersbootje meemaken dat aanmeert om de dagverse vis aan Arturo te verkopen. Die keurt enkele exemplaren en de gasten mogen dan zelf kiezen welke vis ze die dag willen opeten.Vanuit het stadje Sirolo wandel je naar het strand, of neem je je wagen of reis je in het hoogseizoen met de pendelbus .

Rijd je verder door, dan kom je in de laatste badplaats van de kliffenkust aan nl. Numana. De bovenstad vormt het historische deel en de deelgemeente Marcelli bevindt zich al terug op zeeniveau. In het haventje vertrekken de boten voor de tochten  rond de kliffen. Sommigen stoppen midden op zee , zodat er gezwommen of gesnorkeld kan worden. Men kan ook aan het strand van de 2 Sorelle afgezet worden om dan ’s avonds terug te keren naar Numana.

Het leukste is echter om een boottocht mee te maken op Turtle day.  Het zeeschilpaddencentrum in Riccione  vangt zieke en gewonde zeeschildpadden op. Eenmaal genezen wordt het dier  terug in zee gelaten en dan kan men mee om dit te beleven, de hele opbrengst van de tocht gaat dan ook naar dit opvangcentrum. Samen met de genezen dieren vaart men tot aan de 2 Sorelle waar men uitstapt op het strand. De zeeschildpad wordt vrijgelaten en dan blijkt dat het normaal trage dier , bij het ruiken van de zee, een snelle spurt inzet om terug het water in te kunnen duiken. De eerste honderd meters wordt het zelfs begeleid door een duiker. Een prachtige belevenis zelfs voor volwassenen.

De Monte Conero, sinds 1987 het eerste officiële natuurpark van le Marche, werd hoogstwaarschijnlijk genoemd naar de bijzondere boom die hier groeit, de arbutus unedo of de aardbeienboom. In het Grieks is komeros een aardbeiboom en daar zij als eerste op deze plek aankwamen en niet de Romeinen…

Natuurlijk behoort de kliffenkust al een tijde niet meer tot de insidertips, maar gelukkig duurt het hoogseizoen hier niet zo lang. Voor de Italianen moet het minstens 30 graden warm zijn voordat men aan zee gaat….. Tot midden juni en vanaf september heeft men meestal de stranden voor zich alleen, daartussen zijn de weken rond 15 augustus het drukst en de weekends vanaf midden juni tot eind augustus.

 

Badspullen mee ? Zonnebrandcrème mee ? Allora andiamo al mare !

 


2 reacties

Rogiers Inge · 19 november 2019 op 11:07

Regio spreekt me sinds langere tijd érg aan 🙂
Beste manier om te vliegen vanuit Brussel, België of eventueel Eindhoven, Maastricht NL… aansluitend autohuur ter plaatse in Le Marche.
Zomervakantie met zoontje van 5 jaar…
Gemiddelde temperatuur? We houden niet van “té druk”… aanrader?

    isabelle · 19 november 2019 op 18:07

    Dag Inge,fijn dat je jullie vakantie ind eze regio zouden willen doorbrengen ! De snelste manier om naar hier te komen is natuurlijk met het vliegtuig vanaf Brussel Charleroi direct op Ancona vliegen. Op Perugia vliegen is ook een goed alternatief. Logeer je in het zuiden van de regio dan komt zelfs de luchthaven van Pescara in aanmerking, allemaal vanuit Charleroi te doen. Gemiddelde temperatuur hangt gewoon af van waar je je bevindt, aan de zee of in het binnenland in de heuvels is het ongeveer 30 graden,in de bergen ca.27.
    Als je de drukte wilt vermijden dan kan je misschien de logeerplaatsen vermijden direct aan het strand of aan de kust maar dan meer het binnenland in. Eén van onze bloggers Isabelle heeft ook een B&B La Girandola. Misschien is dat wat ? http://www.lagirandola.eu. Gelegen in het midden van le Marche in Cupramontana op een half uurtje van de luchthaven. De centrale ligging in de regio is ideaal want zowel de zee, als de bergen als een stuwmeer zijn nooit veraf. Nog veel leesplezier ! Isabelle, Elke en Laura.

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *