Ecco Le Marche

9 Kasteeldorpen maken deel uit van de gemeente Arcevia. We bezochten reeds Caudino en Nidastore. Rond de Kerstperiode moet je zeker naar Castiglioni toe, waar al een paar jaar il Presepe dei Presepi (de kerststal onder de kerststallen ) georganiseerd wordt.

In het historisch dorpje versieren de inwoners nl hun vensterbanken, hun deuren, hun buitenmuren, de straten en de kelders met voornamelijk zelfgemaakte kerststallen.

Je kan het zo gek niet bedenken, pasta, stenen, kurken, hout, of het wordt gebruikt om een originele kerststal te realiseren.

Jaarlijks vormt Castiglioni één van de vaste wandeldoelen voor de wandelgroep uit Cupramontana, want vooral in de voormiddag is het er nog rustig. Tegen zonsondergang wordt het natuurlijk sfeervoller met de verlichting en de achtergrondmuziek.

Misschien heb je zelfs geluk en tref je net de maker van het bewuste kerststalletje aan, de uitleg volgt dan automatisch.

Castiglioni, ooit het 11de eeuwse Castellionis, presenteert zich nu als een gezellig, goed bewaard en bewoond kasteeldorp met zijn 15de eeuwse verdedigingsmuren, middeleeuwse steegjes en 2 toegangspoorten.

Indien de Santa Agata kerk binnenin open is, bezichtig dan het belangrijke 16de eeuwse schilderij van Ercole Ramazzani, de Madonna met de Rozenkrans. Ook de gemeenschappelijke houtoven functioneert nog bij bijzondere gelegenheden, zoals op het broodfeest in oktober.

Een ander tijdstip om dit kasteeldorp te bezoeken is op Corpus Domini zondag of wel de 2de zondag na Pinksteren want ook hier versieren de dorpsbewoners hun straten met bloementapijten. Kom je enkele weken op voorhand dan vind je hier en daar buiten al wat manden met gedroogde bloemen.

Iets buiten de stadsmuren bevindt zich nog een 13 de eeuwse kerkje de Madonna della Piana waar je een 15de eeuwse fresco kan bewonderen met de afbeelding van de heilige Sebastiaan.

Zeker vanaf midden december tot/met 6 januari kan je de kerststallen zien in Castiglioni.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *