Ecco Le Marche

Zoals we reeds vorig jaar in de blog over de kerststallen vermeldden, was het Sint Franciscus die als eerste de geboorte van Jezus nabootste. In Italië maar ook in le Marche vindt men rond de kerstperiode dan ook overal kerststallen, niet alleen statische maar ook levende met echte personen !

Wij bezochten enkele jaren geleden de Presepio Vivente (levende kerststal) van Precicchie. Door het jaar een bijna uitgestorven dorp in de bergen, maar rond Kerstmis gonst het van de mensenstemmen en de bedrijvigheid.

We waren al redelijk vroeg aan de ingang van het kasteeldorp waar men nog vlijtig de fakkels aanmaakten.

Gelukkig stonden we vooraan en waren dan ook bij de eersten die Precicchie in mochten ! We volgden een vastgelegd parcours en waanden ons zo in Bethlehem, de figuranten droegen de juiste aangepaste kledij en voerden allerlei traditionele ambachten uit.

Trapje op, trapje af, het ene steegje in,….alles magisch verlicht, het was echt een sprookje !

Het kindje Jezus was een echte baby , goed ingepakt natuurlijk, maar gelukkig bevonden ze zich niet buiten in de kou maar binnen in één van de oude gewelfde kelders.

In 1 van de tavernes verkochten ze vin brulé, zoals ze hier de Gluehwein noemen. We keken onze ogen uit en vonden het jammer dat we de plek moesten verlaten. Maar we waren op tijd, want de rij bezoekers die daarna stond aan te schuiven…

De inkom was gratis maar er werd wel een offerte gevraagd want alles wordt op vrijwillige basis gedaan en er zijn altijd wel wat kosten…Wil je de juiste data weten, raadpleeg dan hun website, want ze organiseren het niet alle jaren !

Het woord Precicchie komt van het latijn praecep wat duidt op een klif waar je vanaf kan vallen. Je ziet inderdaad dat het dorp een beetje op een rand gebouwd werd….in de zomermaanden, ook al is er geen bar, vormt het een mooi doel voor een wandeling.

Andere levende kerststallen in le Marche zijn o.a. die van Genga en Candia, maar die moeten we zelf nog eens bezoeken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *