Ecco Le Marche

Al jaren wist ik dat er zich in Ancona een museum voor blinden en slechtzienden bevond. Maar of het ook interessant voor zienden was ? Enkele weken geleden bezochten Erik mijn man en ik het Museum Omero (Homerus). Hiervoor moesten we in de Mole Vanvitelliana zijn, een pentagonaal (5-hoekig) 18de eeuws gebouw, gelegen aan de rand van de haven van Ancona .

Deze Mole of lazzaretto diende oorspronkelijk als quarantaine gebouw voor de zieke zeelui. De architect was de beroemde Vanvitelli , zoon van een Nederlandse kunstschilder die zijn naam Van Wittel veritalianiseerde. Hij zou tevens het beroemde Caserta paleis bij Napels ontwerpen.

De laatste jaren restaureerde men de Mole grondig, men is nu aan het laatste deel bezig. Het dient tegenwoordig als cultureel centrum en biedt onderdak aan het Omero museum.

Aan de balie ontvingen we een blinddoek die één van ons twee kon aandoen en zo het museum als blinde kon ervaren. Voordat we een ruimte betraden, deed ik of Erik de blinddoek aan en kon door de andere naar een kunstwerk worden geleid. Hier kon je dan voelen en raden wat het was.

Voor ons zienden een moeilijke opgave, maar wel interessant om het eens te beleven. We maakten als het ware een reis door de tijd; te beginnen met de beroemde Griekse en Romeinse beelden zoals de Venus van Milo,

om via het romaanse en gotische tijdperk met de kathedraal van Chartres

te belanden in de Renaissance. Hier stonden vooral maquettes van bekende bouwwerken, zoals de Sint Pietersbasiliek, de toren van Pisa .

Zo kunnen blinden zich eindelijk eens een voorstelling maken hoe die kerken of andere vermaarde bouwwerken eruit zien. Sommige beelden zijn zo hoog dat er zelfs een mobiele ladder voorzien is waardoor je echt alom kan voelen. Overal staat uitleg bij, uiteraard ook in Braille.

Voor mij het meest opmerkelijke· het bekende Picasso schilderij de Guernica, nagemaakt in reliëf zodat ook dit zichtbaar wordt voor het doelpubliek.

Op de bovenste etage beland je bij de moderne kunst waar geen kopieën staan maar originele werken die aangeraakt mogen worden.

Aan de balie ervoeren we dat het blinde echtpaar Aldo Grassini en Daniela Bottegon achter het project zat; het koppel reisde graag, maar ergerde zich al een hele tijd over het feit dat ze in musea nooit iets mocht aanraken. Net alsof je tegen zienden zou zeggen dat ze niet mogen kijken. Zij bedachten dan ook dat zo’n tactiel museum heel nuttig zou zijn. Het Homerus museum werd op 29 mei 1993 opgericht door de gemeente Ancona met de bijdrage van de regio Marche en geïnspireerd door de Italiaanse Unie van Blinden en Slechtzienden. Op 25 november 1999 werd het door het Italiaanse parlement unaniem als staatsmuseum erkend waarmee de unieke internationale waarde ervan werd bevestigd.

In de zomer van 2012 verhuisde het museum van het hoofdkantoor aan de Via Tiziano 50 naar de ruimtes van de Mole Vanvitelliana en is gratis te bezoeken.

Volgens ons een pracht initiatief en ook een leuk museum voor kinderen, want hier hoef je nooit te zeggen : “Niet aankomen !! “


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *