Ecco Le Marche

Eén van de langste murales van Europa …hier in le Marche ? Dat beweerde althans de bediende die de ondergrondse ruimte in Piagge openhield. Ze toonde ons zelfs een artikel ervan in een tijdschrift. Het kunstwerk bevond zich wat verderop in Cerbara, een deelgemeeente van Piagge.

In 2020 , ja tijdens Corona tijd, realiseerde de kunstenaar Natale Roberto Patrizi, artiestennaam Agrà , een 113 meter lange murales op een saaie muur, dat het kanaal begrensde, afgeleid van de Metauro rivier. Dat kunstwerk wilden we wel met eigen ogen zien !

We vonden het direct en parkeerden tegenover de lange murales bij een bar die onlangs defintief zijn deuren sloot. De juiste coordinaten vind je hier.
Agrà koos voor zijn chef-d’œuvre meteen een belangrijk historische gebeurtenis : de Slag bij de Metauro in 207 v Ch wanneer Hasdrubal, de broer van Hannibal, met 30.000 manschappen en enkele olifanten de Alpen overstak om zijn broer te versterken.

De Romeinse consul Nerone kwam hierachter en voegde zich bij consul Salinatore die in Senigallia gelegerd was. Met hun gedisciplineerd Romeins leger zouden ze uiteindelijk de Carthagenen overwinnen. Hasdrubal stierf tijdens het gevecht waarbij de 2 consuls zijn hoofd naar Hannibal stuurden. Dit zou het einde van Hannibals pogingen betekenen om Rome te veroveren.

Agrà baseerde zich op de verhalen van de Romeinse geschiedsschrijver Titus Livius om de slag af te beelden. Latijnse teksten, met de Italiaanse vertaling ernaast, wisselen de afbeeldingen regelmatig af.

De kunstenaar gebruikte echter geen kleuren of verf voor zijn murales, maar bezette de muur. Door bepaalde delen van de muren niet te bezetten vormde hij zo de contouren van de diverse personages, zeer indrukwekkend. Af en toe komt er wat kleur als de mossen bloeien.

Het meest vochtige deel van de muur , waarop er altijd een donkere vlek te zien was, gebruikte Agrà om de rivier de Metauro,waar veel mannen verdronken, af te beelden, .

Een leger bestond niet louter uit manschappen maar ook uit kleinvee en de verzorgers ervan.

De murales leest zich als een soort stripverhaal weliswaar zonder de spreekballonnen, knap als je zoiets kan realiseren !!

Agrà zorgde ook voor een “selfie” op zijn murales

We lazen er ook een mooie hommage aan de kunstenaar, geschreven door de geoloog wijlen Giampaolo Baldelli,

De auteur van de murales slaagde erin om door zijn artistieke fantasie en zijn passie voor de slag tussen de Romeinen en Carthagers bij de Metauro , de geschiedenis om te vormen tot kunstgeschiedenis !

Giampaolo Baldelli

De vrienden van Hasdrubal

21 september 2020

Deze geoloog stichtte de vereniging Gli amici di Asdrubale /(de vrienden van Hasdrubal) o.a. om de juiste plek te vinden waar de slag plaatsvond. Volgens hem was dat Montemaggiore, een 5-tal km van Cerbara, een andere plausibele plaats.
Maar anderen situeren het bij Sterpeti di Montefelcino , 11 km verder. Hier zal de slag weer nagespeeld worden op 29 en 30 juni van 2024. Hou hiervoor de facebookpagina in de gaten van de vereniging.

Deze murales kan je gemakkelijk op 1 dag combineren met het Ipogeo in Piagge !


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *